Gå til sidens hovedinnhold

Røyken gjennom 200 år

Artikkelen er over 6 år gammel

Røyken har kanskje eksistert fra kvelden før tidenes morgen men Terje Martinsen nøyde seg med de 200 siste årene.

Det er ikke mange som kan prestere å gå gjennom 200 år på en kaffestund på en formiddag. Lokalhistoriker Terje Martinsen kan det og gjør det gjerne.

Forandringer

Og i de siste 200 årene har tiden langt fra stått stille i bygda. Ved folketellingen rundt 1800 bodde det 1354 personer i Røyken og 20 i Slemmestad. De aller fleste bodde på gårdene. Den første butikken kom på 1860- tallet og var i Nærsnes, som var bygdas tettsted inntil Cementfabrikken kom på slutten av 1800- tallet. Det var noen av ingrediensene i Martinsens foredrag på Seniorkafeen i Sekkefabrikken torsdag 26. februar.

Statsminister

Det kanskje ikke alle de frammøtte visste er at bygda også har hatt en statsminister. For sønnen til presten Paul Christian Holst var embedsmann, konstituerende fylkesmann i Akershus, undervisningsminister og satt ved kongens bord i Stockholm som statsminister for Norge.

Industri

Industrien kom også til bygda. Blant annet med teglsteinsfabrikker på Spikkestad og Cementfabrikken på Slemmestad. Fra Nærsnes ble det eksportert is og fra Hyggen kom den berømte Røyken-granitten. Hitler vill bruke den til sitt seiersmonument i Berlin. Som vi vet så gikk ikke dette etter planen så det som skulle vært et monument ligger i dag som molo i Båtstø.

Film

Rolf «Mulen» Karlsen viste en film fra 1939 om gamle Røyken. Det var læreren på hyggen, Borgar Ulltveit-Moe som opprinnelig hadde laget filmen.

– Jeg kan huske at vi så filmen på skolen og da mener jeg at det var et kommentarsport på den, men det er tapt nå. Men bildene har vi fremdeles, forteller «Mulen».

Filmen viser blant annet det gamle teglverket på Spikkestad. I tillegg vise han en film fra 1964 som viste Norges 150 årsfeiring på Slemmestad idrettspark, samt en fra 1971 da «Kokkens Hjørne» brant ned til grunnen.

– Vi har ambisjon om å ha seniorkafé på Sekkefabrikken en gang i måneden. Tilbudet er populært og det kommer mellom 60 til 100 stykker hver gang, avhengig av vær og føreforhold, sier «Mulen».

Kommentarer til denne saken