Gå til sidens hovedinnhold

Statsteateret vil ha sete i Slemmestad

Artikkelen er over 8 år gammel

75 millioner døde på verdensbasis er et godt utgangspunkt for en musikal. Det har gått nok år siden det kom et skip til Bjørgvin i 1349. Og Statsteateret myser nå på Slemmestad som fast base.

Nå har riktignok historikere med tiden blitt noe mer skeptiske til hvorvidt Svartedauden kom til Norge via Oslo eller Bergen. Bergensere er kjent for å være tradisjonelt patriotiske, men i dette tilfellet er det mulig «slå seg på brystet» faktoren er noe lavere enn normalt.

Følg RHA på Facebook.

Historie i nytt lys

Helt greit. Statsteateret står parate på scenen 3. mars i Sekkefabrikken for å først fortelle om slaget ved Standford bridge i 1066, for så en uke senere fortelle hva som egentlig skjedde da pandemien ankom berget. Med sang, dans og humor.Sånn rimelig forankret i historiske fakta.

Fordi er det noe Statsteateret har gjort seg opp en mening om, er det at selv de største historiske skikkelser og begivenheter, blir ufrivillig noe komiske i lys av dagens ståsted.

Som for eksempel i den forrige forestillingen, hvor Harald Hardrådes hverdagsproblemer blir offentlig skue.
Men det betyr ikke at publikum trenger å ha grunnfag i historie for å ha en hyggelig time pluss på fabrikkgulvet.

- Tanken er at det skal være teater for alle, og det har vært utfordringen for oss. Samtidig har det vært en god utfordring å komme seg ut av Oslogryta, hvor folk er mer vant til teater, sier Gard B. Eidsvold,en firedel av skuespillerne.

Føljetong

Norgeshistorien sett gjennom de garvede skuespillernes øyne vil ha flere kapitler. Så langt er det tenkt en serie på 10 stykker, hvor det skal myses på forskjellige epoker i historien, og hvordan vi som folkeslag har møtt ymse utfordringer, på godt og vondt.

Rett og slett Norge fra 1066 til 2066. Hvorfor ble vi som vi ble i dag, og hvor er vi på vei i morgen.

Base i Slemmestad

Slemmestad kan også bli hjemstedet for Statsteatret i fremtiden. Skuespillerne mener området har de rette kvaliteter for å kunne være et samlingspunkt. Ikke minst fordi det vil kreve mer av artistene selv å være kreativ.

Kommentarer til denne saken