When Mary blander kunstpop og trip hop med elementer fra symfonisk rock, og henter inspirasjon fra artister som Kate Bush, Bjørk, Peter Gabriel og Laurie Anderson.

Deres debutalbum «7summers7winters» kom i 2013 og fikk en rekke flotte anmeldelser, ikke minst i internasjonal progpresse.

Feirer med slippfest

Vokalist og låtskriver Trude Eidtang fra Sætre er kjent for ikke å slippe fra seg noe før hun er hundre prosent fornøyd. Derfor knytter det seg stor spenning til andrealbumet «Tainted», som de har jobbet med i over to år.

Albumet, som slippes internasjonalt 10. november, har norsk lansering 14. oktober med slippfest i Asker kulturhus.

Da får bandet, som foruten Eidtang består av gitarist og hovedsamarbeidspartner Christian Paulsen og keyboardist Vidar Uthaug, selskap på scenen av Line Nordvik (Schubert-solist/korist) og musikerne Kjartan Hoffmann (bass/korvokal) og Lasse Wahl (trommer) fra Pink Floyd-tributebandet A Saucerful of Secrets.

Forteller en historie

«Tainted», som er et konseptalbum, er mørkere og mer elektronisk enn debutalbumet, men er bygget over samme lest som en klassisk sangsyklus med Franz Schuberts «Gretchen am Spinnrade» som omdreiningspunkt.

– Det er inspirert av Goethes 1800-talls versjon av Faust, men jeg har løsrevet karakterene og plottet fra den egentlige sammenhengen og prøver å si noe om samtiden. På sett og vis er det et skråblikk på det moderne livet og hva det er i oss som muliggjør alt fra trumpisme til plasthvaler og biedød, forteller Eidtang.

Les også: – Uten tvil den beste låverocken så langt 

Lanseres internasjonalt

I 2006 var Eidtang med artrockbandet White Willow på den engelske festivalen «Summers End Progressive Rock Festival», og kom der i kontakt med festivalens primus motor Stephen Lambe. Han drev plateselskapet Sonicbond som nå relanseres med ny profil.

– Deres ambisjon er å få artister fra art- og progrocksfæren ut til et større publikum. Jeg har signert en treårig kontrakt med selskapet og vil få verdensdistribusjon med England og Tyskland som hovedmarked, og plata kommer også i butikkene her i Skandinavia. I 2018 drar jeg til Summers End med When Mary, 12 år etter at jeg var der sist, sier hun.

Men før det kan du høre dem i Asker kulturhus 14. oktober og på We Låve Rock i Holmsbu 19. mai neste år.