Det handler om Jørn Simen Øverlis konsert og hans fortellinger om Vysotskij.

Den russiske visesanger, protestsangeren Vladimir Vysotskij har engasjert Jørn Simen siden han «møtte» han i Polen, via en skrapende platespiller.

 

Et ikon

– Selskapet Simen var i «stoppet opp». Alle lyttet til denne visesangeren som hadde en så utrolig kraft og enorm innvirkning på folk. Vysotskij søndagskonserter i Sovjet på 1960- og 70 tallet ble annonsert på kort varsel, og samlet tusener av mennesker. Han ble et ikon, og en fyrlykt under Sovjettiden, forteller Helgerød.

Året etter Jørn Simen Øverli ble kjent med den russiske visesangen satt han i fengsel fordi han ble tatt med en ulovlig Vysotskij-kassett i bilen.

De som satt med makten i Russland fryktet Vysotskij, men turte ikke ta ham, da de var redd for folkets reaksjon.

Bresjnev skal ha uttalt at «Det denne mannen har i hendene er ikke en gitar, det er en bombe».

Den russiske protestsangeren, født i 1938, døde i 1980.

– Du går ikke uberørt

– Det er om mannen Vysotskij, og historien, og hans sanger du kan få møte i Slemmestad kirke søndag kveld, lover Helgerød.

Jørn Simen har oversatt mange av Vysotskij sanger, og kjenner historien meget godt. Han kjenner også familien til sangeren.

– Simen har en utrolig formidlingsevne og fortellerkraft. Du går ikke uberørt ut etter et møte med han, mener Helgerød, og mener sjansen som byr seg er sjelden.

– Simen har også med seg akkordionist Espen Leite, og til sammen utgjør de et kraftfullt ensemble, sier Musikk i Slemmestads musikalske leder.

Hvem er de?

– Hvem er de egentlig, naboene våre i øst? Vi hører om et land hvor det er best å være enig med dem som styrer, om en stormakt som lager sine egne spilleregler og om et gåtefullt folk som vekselvis omtales som stolte, resignerte, underdanige og sta. Når en dramaserie tegner et karikert bilde av nasjonen, barker ekspertene sammen for å konkurrere i en gren vi kan kalle «jakten på den egentlige russer». Kanskje forstår vi dem best gjennom deres store folkedikter, mener Jørn Simen Øverli.

Det sies at du kommer lenger med en strofe av Vysotskij enn en neve dollar dersom du trenger godvilje i Russland, og selv Putin siterer ham i sine taler.