Onsdag morgen dro 17 skuespillere fra Røyken Kulturskole sammen med sin teaterlærer og avdelingsleder ved kulturskolen Frøydis Rui-Rahman samt frivillige foreldre til Oslo med morgenbåten fra Slemmestad for å bidra på markeringen av Kulturskoleloven 20 år.


I Oslo ble de møtt av ordfører Eva Norén Eriksen og av Røykens egen flowart-trio Halogi.

De opptrådte foran Stortinget og på Karl Johan sammen med Halogi utkledd som rollekarakterer fra Trollmannen fra Oz.

På oppdrag

Oppdraget ble gitt dem av Norsk Kulturskoleråd fordi de har et årelangt og tett samarbeid med Frøydis Rui-Rahman. Hun har blant annet bidratt med kronikker og på veiledningsboken deres i teater.

– Vi var den eneste teatergruppen i hele Norge som ble invitert til å delta på forestillingen, sier Rui-Rahman stolt.

Etter markeringen ble det is på røykenelevene, og deretter tok ordføreren alle med på omvisning inne på Stortinget.

Kultur er viktig

Skuespillerne snakket mye om Grunnloven og Norges øvrige lover da de var på Stortinget, og ble skjønt enige om at Norge fortjener å ha en mer omfattende kulturskolelov enn det som er i dag.

– Nå står det i loven at hver kommune skal ha en kulturskole, men ikke at den skal være et tilbud for alle eller i hvilket omfang, sier Rui-Rahman.

Det er kommunen som «eier» kulturskolen, og det var derfor svært hyggelig at ordføreren tok seg tid til å bli med, synes elevene.

– Kanskje ordføreren ser hvor viktig teateret og kulturskolen er for oss som er så heldige å få gå der, sa en av skuespillerne. 

Etter omvisningen på Stortinget, ble det lunsj i parken, og deretter besøk på Det Norske Teatret, og alt som hører teateret til.

Alt i alt ble det en fin dag for gjengen.

Egen forestilling

Vil du se kulturskoleelevene i aktivitet blir de å finne i både Slemmestad og på Spikkestad 10. juni. Først har Kulturskolen egen feiring av Kulturskoleloven med en levende kulturdag i Slemmestad fra klokka 12, så drar de videre til Spikkestad.

– Da skal barneteateret vise et av mine teaterstykker «Et skogseventyr» i Kulturskolens teatersal. Det blir også åpning av kunstutstilling på Galleri Kalk med kunstelevene, sang og musikk med elever fra sang, gitar og piano på torget og vår lille versjon av Trollmannen fra Oz spilles i Sekkefabrikkens nye bakgård. Hele arrangementet er gratis. Så flytter «trollmennene» seg til Spikkestaddagen. Da leker vi rundt publikum og viser utdrag fra stykket, sier Rui-Rahman.

Les også: