Sjøhelten fra Hurum minnes

Hilja Henninen, Hilde Nygaard Ihle og Lise Fløtberg Tveit lover omvisning i Det Huitfeldtske gravkapell.

Hilja Henninen, Hilde Nygaard Ihle og Lise Fløtberg Tveit lover omvisning i Det Huitfeldtske gravkapell. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Det er 300 år siden kommandørkaptein Iver Huitfeldt fra Hurum falt i slaget i Køge bukt. Hans innsats reddet den dansk-norske flåte fra et katastrofalt tap mot svenskene.

DEL

Søndag 3. oktober blir det en storslagen markering av 300-årsdagen for Hurums lokale sjøhelt.
Huitfeldt ble født i Halden i 1665, men bodde senere på slektsgården Tronstad gård i Hurum.

Han tjenestegjorde både i den nederlandske og franske flåte, og var kaptein og skipssjef i den dansk-norske flåte fra 1692.

Stor markering

Dagen starter med gudstjeneste ved sogneprest Terje Halvorsen i Hurum kirke. Her vil både biskop Laila Riksaasen Dahl og prost Ellen Martha Blaasvær delta, og kirken vil få overrakt en ny messehagel.

Danmarks ambassadør kommer, og spesialrådgiver i Buskerud fylkeskommune, Åse Klundelien, skal snakke om kulturarv og kulturminner.
- Marinemusikken spiller, og Tordenskjolds soldater deltar med trommer og salutt. Her blir det mye moro for hele familien, lover Lise Fløtberg Tveit fra kulturkontoret i Hurum.

Etter gudstjenesten blir det kransnedleggelse og taler ved blant annet generalinspektøren for sjøforsvaret og ordføreren i Hurum ved Huitfeldt-bautaen.

Historisk tilbakeblikk

Folk fra kulturetaten vil delta i tidsriktige kostymer fra 1710, og det blir servering av skipssuppe.

Publikum får en omvisning i Det Huitfeldtske gravkapell og i Marinemuseets utstilling «Marinen gjennom 300 år» med særlig fokus på slaget i Køge bukt. Det blir også lansering av en ny bok om Iver Huitfeldt.
Markeringen avsluttes på Tronstad gård, der forfatteren av den nye boka, Tor Jørgen Melien, gir et historisk foredrag.

Det blir også anledning til å se filmer fra 250-årsjubileet, fra da en kopi av «Dannebrog» ble fraktet fra Danmark til Hurum kirke og fra gjenåpningen av gravkapellet i 1948.
- Det er også premiere på en animasjonsfilm om slaget i Køge bukt. Den er laget av 10. klassene på Grytnes og Hurum ungdomsskoler, sier Tveit.

På linje med Tordenskjold

Under den store nordiske krig (1700-1721) ble Huitfeldt i 1704 utnevnt til kommandørkaptein og skipssjef på linjeskipet «Dannebrog». Fra 1704 til 1709 var han sjef for orlogsverftet i Kristiansand, og sto også for skipsbygging og -utrustning i Ertsvika nedenfor Tronstad gård.

Under slaget ved Køge bukt 4. oktober 1710 ble «Dannebrog» satt i brann. Huitfeldt kastet anker slik at de andre skipene kom seg unna og ikke ble skadet i den påfølgende eksplosjonen. Huitfeldt og 540 andre falt.

Huitfeldts gate i Oslo er oppkalt etter ham, og på Langelinie i København er Danmarks største sjømilitære monument reist over ham.
- Han er en av de norske sjøhelter som bør nevnes på linje med Tordenskjold, står det å lese i nettleksikonet Wikipedia.

Artikkeltags