Gå til sidens hovedinnhold

Ny interesse for eldgamle fossiler

Artikkelen er over 8 år gammel

Geologistudent Julie Guttormsen fikk med seg ung og gammel på reisen tilbake i tid da hun først snakket om, og deretter viste, hvordan Slemmestad så ut da det lå under vann for millioner av år siden. Spesielt de yngste ble stein gale i fossilfeltet.

- Dette feltet er helt unikt og bør både tas vare på, men også gjøres bedre tilgjengelig for allmennheten som er interessert, sier Julie Guttormsen.
Hun er for tiden i gang med masteroppgaven sin om fossilfeltet i Slemmestad, som ved et lykketreff ikke ble murt inne da den gamle fotballbanen sto ferdig på 50-tallet.


- Nå bør det likevel gjøres mer tilgjengelig, og bli bedre skiltet. Slik det er nå er det sårbart for hærverk, så et er mye som kan gjøres for å sikre både feltet og opplevelsen av fossilene, sier Guttormsen.

Kunnskapsfelt

Ifølge Guttormsen kan fossilfeltet bety mye for Slemmestad som utdanningssentrum. Det som virkelig gjør fossilfeltet spesielt er nettopp nærheten og tilgjengeligheten.
- Andre felt av denne typen er er gjerne langt utenfor allfarvei og vanskelig å komme fram til. Her er de rett ved siden av et stort idrettsanlegg. Både studenter, skoleelever og privatpersoner kan glede seg over feltet, sier hun.

Trenger trapper

Kristin Kolltveit og sønnen Knut Kolltveit Sørlie er to av de mange som søndag tok turen til Slemmestad for å lære om trilobitter og andre fossiler. Fossilene ligger oppe i dagen i den skrå fjellveggen ved siden av kunstgressbanen og Kolltveit ble overrasket da hun kom til feltet.
- Spesielt størrelsen. Det var større enn jeg trodde da jeg leste om det. For meg, og barn, er det en gyllen anledning til å utvide horisonten, sier hun.
Som for å understreke poenget utbryter sønnen at han faktisk sitter på en trilobitt. Noe som ikke nødvendigvis er vanlig kost i en lunsjpause.
- Men når vi ser hvor mange godt voksne som er interessert i fossilene, burde det så absolutt vært bedre adkomst hit. I alle fall en vedlikeholdt trapp opp til toppen av feltet, slik at man slipper å risikere skader ved å gå i sikk-sakk opp selve feltet, sier Kristin Kolltveit.

Fredes

Akkurat det er er geologistudent Guttormsen 100 prosent enig i. Nå spørs det riktignok hva som vil skje med feltet fremover. Ifølge henne er det et fredningsforslag på trappene, men hva det vil bety rent praktisk for bevaringen av feltet er usikkert.
- Poenget med fredning er jo å bevare funnene, men også gjøre de tilgjengelige, sier Guttormsen.
Masteroppgaven hennes vil, når den blir ferdig, gjøres tilgjengelig blant annet på biblioteket i Slemmestad for de som ønsker å bli bedre kjent med fortiden i bygda.
- Jeg rekonstruerer livet og utviklingen som skjedde her. Drømmen er jo et skikkelig blekksprutsenter, slik at gjester kan se både fossiler og levende dyr, men det vil kreve en god del midler. Først og fremst må dette, og andre felt i kommunen, bevares som best de kan, sier hun.

Kommentarer til denne saken