Musikk og dans på Toftedagen er gammel tradisjon, men da har det som regel vært ett band i Bjerkelunden.

Nytt av året er konsert to kvelder på rad, med tre band hver kveld, og at det avholdes i båthavna. Og aldri før har vel så mange stjernenavn vært samlet på et arrangement i Hurum.

Lokal åpning

Det starter i solskinn fredag kveld med Gina Michaells & Kentucky Riders. Med fengende country varmer de opp publikum for dagens stjerner, Hellbillies fra Ål.
- Fy flate, for en stemme, hører vi bak oss.

Det er åpenbart mange som ikke er klar over hvilken countrydronning de har boende midt blant seg. Med bakgrunn fra Filippinene og Danmark har hun slått seg ned i Filtvet med mann og barn.

Med sitt faste band Kentucky Riders, som er det gamle bandet til Signe Åsgard og Tom Bogstad før de startet Dos Mosquitos, får hun i gang rytmefoten hos tilhørerne.

Stjerner i blikket

Hellbillies trenger neppe noen nærmere presentasjon. Når de slår an den første tonen bak sceneteppet, er allerede de fleste av kveldens 1 100 tilhørere på plass, og brorparten samler seg foran scenen.

Aslag Haugen lovet før konserten en god blanding av gamle slagere og låter fra det ferske albumet, og det holder de. Publikum får det de vil ha, deriblant et par drivende rå gitarsoloer med Lars Håvard Haugen.

Stemningen er upåklagelig, og blodfansen står klint opptil sperringen med stjerner i blikket, bare noen meter fra idolene.
Det danses, hoies, plystres, blitzes, fotograferes og filmes med kameraer og telefoner. Det levnes i det hele tatt liten tvil om at et av Norges mest populære band har landet på Tofte.

Nesodden-bandet Hæ! med Maria Bræck Ammerud og Tofteboeren Robin Kikut Pettersen bak mikrofonene har ansvaret for å "lande" publikum etter Hellbillies. Det gjør de ved å kline til med heftig pop og rock, og folk flest fikk neppe landet før de var vel hjemme igjen.

Ruffner regnet bort

Mungo Jerry går på scenen som nest siste artist lørdag kveld. Da har allerede Mason Ruffner gjort sitt ytterste for å varme opp de vel femti etter hvert kliss våte tilhørerne.

Han starter i oppholdsvær, men det mørke skylaget blir mer og mer truende. Han er omtrent halvveis da de berømte slusene åpner seg, og folk søker tilflukt under alt som kan ligne et tak.

- Det er tørt her oppe, trøster Ruffner og spiller betimelig nok låten "Distant thunder".
Noen glir dansende ut i regnværet til funky bluesrytmer, men de får aldri resten med seg.

Ikke før neste artist har stemt ferdig, og et par velkjente akkorder fra "In the summertime" ljomer lokkende over anlegget.
Da strømmer alle fram til scenen i regnværet, og de får følge av et jevnt tilsig av nye tilhørere.

Blåste regnet av banen

Ray Dorset, med artistnavnet Mungo Jerry, og bandet spiller heftig bluesrock. Musikken er atskillig mer beslektet med rock enn med blues, og Mungo´n selv har et sceneshow og publikumstekke som drar folk mot scenen som en magnet.

Han konverserer og får folket med seg, og det danses som aldri før foran scenen. Etter hvert gir også regnet seg, men det er ingen som føler trang til å sette seg. Ikke så lenge Mungo Jerry står på scenen.

- Om sommeren, når været bare er bra, synger han og gliser opp mot himmelen med "gläst" mellom fortennene. Den gamle slageren fra 1970 sitter fortsatt godt.

Elektrisk fyrverkeri

- Mannen er jo et veritabelt fyrverkeri, sier en kar ved siden av meg mens han vrikker i takt med "Lady Rose".

Postbudet, pensjonisten, hyttefolk og ordføreren. Alle blir sugd inn i Mungos verden, og ser ut til å stortrives. Trives gjør visst Mungo´n også, for når showet er over og folk roper på mer, spiller han like godt en drøy halvtime til.

Regnværet har nok holdt mange hjemme, og de aner ikke hva de går glipp av. 450 gjester har kommet til båthavna lørdag, og jeg tør påstå at ikke en av dem angrer på det.

Årets Toftedager avsluttes med Dos Mosquitos i kjent og veldrevet stil. De fortsetter der Mungo´n slapp og holder de fleste på plass til tidenes konsertarrangement i Hurum er definitivt over, i alle fall for i år.

Se flere bilder fra fredagens og lørdagens konserter