Jul i "huset"

Markedsbordene bugner av alskens håndarbeid.

Markedsbordene bugner av alskens håndarbeid. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Den gamle forpakterboligen på Røyken prestegård oser av julehygge når Røyken Husflidslag inviterer til julemarked.

DEL

Hardangersøm, selbuvotter, pute-trekk, duker, dreide trefat, julekaker og nesten alt annet du kan tenke deg innen husflid. «Huset» bugner av varer i alle rom.

- Dette er en årlig foreteelse, og i år ble det heldigvis litt julestemning. I fjor pøsregnet det, forteller leder Marit Berg Svendsrud i husflidslaget.

Inntekt for laget

På et bord er det håndarbeid som selges med direkte inntekt til laget, på de ti andre bordene selger medlemmene med inntekt til egen lomme, men da betaler de en symbolsk leie for bordet, samt en viss prosent til laget.

- På den måten får jo laget en viss inntekt av alt som selges, sier Svendsrud og legger til at det meste er ting som er produsert det siste året.

Aktivt hus

De leier forpakterboligen på fast basis, og kaller den bare «huset». Her har de to rom fulle av vevstoler, har vevring og holder vevkurs. I kjelleren står en stor, god bakerovn. I naborommet planlegger de å lage snekkerverksted, og der er allerede flere sløydbenker på plass.

I annen etasje holder redaktøren av bladet Bunad til, og to rom er avsatt til redaksjonell virksomhet.

Mannfolkmangel

- Vi har også en barnearbeidsstue, og der har rundt 13 unger holdt på i høst. Laget har rundt 110 medlemmer medregnet barn og unge, sier Svendsrud.
- Men vi har bare fem mannlige medlemmer, og kunne godt ønsket oss noen flere, innskyter Hilde Johansen Bakken og Mona Trøtscher.

En av kara, Ole Sønju, står ved et bord og selger dreide tregjenstander. Han viser fram farge, mønster og glød i de forskjellige trevirkene.
- Se på dette fatet her. Det er laget av villmorell, og treverket er så blankt og fint fra naturens side, sier han.

Sønju har hatt dreiing som hobby i mange år, og finner råmaterialet blant både villmorell, bjørk, surnet bjørk, osp og mye annet.

Artikkeltags