Grøss og gru i Hurum

– FLOTT LOCATION: Forfatter Arne Berggren er full av lovord om Vingårdens potensial som film- og fotolocation. – Det ser ikke ut som noe er rørt her på flere tiår, sier han.

– FLOTT LOCATION: Forfatter Arne Berggren er full av lovord om Vingårdens potensial som film- og fotolocation. – Det ser ikke ut som noe er rørt her på flere tiår, sier han. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Tungt høstmørke, flakkende skygger og mystiske lyder omgir Vingården på Filtvet. Det meste er iscenesatt av Rubicon TV as, som i et par måneder har spilt inn en spenningsserie på Tofte og Filtvet.

DEL

Serien heter ”Dauinger” og skal sendes i åtte episoder på NRK Super neste høst. Mange av scenene er spilt inn på Breiangen, i Vingården og ute i gatebildet på Tofte.

– Vi foretrekker å spille inn flest mulige scener ute på location i stedet for inne i studio, da blir det mer autentisk, sier manusforfatter Arne Berggren.
Sammen med regissør Margret Bergheim er han på plass i Vingården sammen med teknikere og skuespillere for å spille inn noen av sluttscenene.

– Det er egentlig ikke så vanlig at manusforfatterne er på filmsettet. Det er veldig amerikansk, men blir nok vanligere her også. Det er en fin måte å jobbe på. Hele settet bidrar med innspill, og det blir en veldig dynamisk prosess, sier Berggren.

Mord og skrømt

Berggren har skrevet flere barne- og ungdomsbøker, skuespill og film- og TV-manus, og var blant annet opphavsmann og hovedforfatter til TV-serien ”Hvaler”.

– ”Dauinger” handler om en gutt som reiser sammen med faren sin og kommer til øya Breiangen. Han vet lite om farens arbeid, men oppdager etter hvert at han er spøkelsesjeger og er tilkalt av den lokale presten for å jage bort spøkelsene på øya. Sønnen oppdager at han har de samme evnene som faren. Etter hvert vikles de inn i en gammel mordsak, så det er vel egentlig en krimhistorie med litt spøkelser, forteller Berggren.

– Den er kanskje litt skummel for de minste. Den passer nok best for de i alderen ni til tolv, sier Bergheim.

– Vel bevarte hemmeligheter

Handlingen foregår på en øy, og produksjonsselskapet sendte ut folk for å lete etter egnede innspillingssteder rundt Oslo. Stedet behøvde ikke være en øy, bare det hadde nærhet til vann.

– Tofte passet ypperlig. Dette er jo en uoppdaget perle, en vel bevart hemmelighet med mengdevis av gamle, flotte bygninger, sier Berggren begeistret og ramser opp Samfunnshuset, arbeidergårdene i Skogveien og flere.

– Det er jo et pensjonat i handlingen, og der lå Breiangen og bare ventet. Vingården oppdaget vi helt tilfeldig, og den er jo helt fantastisk både til filming og fotografering, sier han.

Skrev om manus

Hvorvidt de ville få innpass i disse bygningene for å filme, var de mer usikre på.
– Men det var ikke noe problem. Folk her ute har vært veldig hyggelige og imøtegående, sier Berggren.

Det bar rett hjem til Oslo der store deler av manuskriptet ble skrevet om for å passe med lokalitetene på Hurum, og øya handlingen foregår på ble omdøpt til Breiangen.

– Gjestegården og Vingården har på alle måter bidratt til å skape universet i filmen, og det løste veldig mye. Vi fikk til og med låne med oss møbler fra Breiangen til studioopptak i Oslo, forteller han.

Artikkeltags