Teaterensemblet Statsteatret begynte de første prøvene på neste episode i Statsteatrets norgeshistorie, 1814 – En western fra vidda nå i januar.

Følg RHA på Facebook.

Teatergruppa ønsker med sitt prosjekt «Norge 1066-2066» å «skrive» fortellingen om Norge på nytt og bringe den ut i by og bygd for et stort publikum.

Ti på ti

– Vi skal lage ti forestillinger på ti år. Vi skal fram til viktige knutepunkt i vår historie og, forhåpentligvis, finne svar på hvem vi er og hvorfor vi har blitt sånn, sier leder, produsent og skuespiller Gard B. Eidsvold i Statsteatret.

Les også: Statsteateret vi ha sete i Slemmestad

Så langt i historien er Slaget ved Stamford Bridge i 1066 gjenskapt, Pesten i 1349 og Dansketid med tidsregning 1537.

Nå er altså gruppa kommet fram til «1814 – En western fra vidda» i sin historiefortelling.
Westernforestillingen dukker opp i Slemmestad 24. mai, og skal vi tro publikums respons på de foregående historiebeskrivelsene er det bare å reservere dagen, og glede seg.

Til 1814 på vidda har de også hentet inn ekspertise i form av skuespiller Egil Keskitalo fra Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš i Kautokeino.

– Vi så koblingen mellom samene og 1814. Det er en historie vi bare må fortelle, sier Yngve Sundvor, som har regi og manus på stykket.

Også de andre stykkene er i samproduksjon med andre teatergrupper landet rundt.

I fabrikken

I Slemmestad har gruppa funnet tonen med styreledelsen i Sekkefabrikken kulturhus, og det er i følge Eidsvold grunnen til at de etablerer sin baseadresse her. Gruppa har i lang tid jobbet med å få til en avtale med huseier og kommunen om base her.

Sekkefabrikken er et nedenfra og opphus,

– Det er i hovedsak på grunn av folkene, men det er også stedet her. Her er det fra «gølvet» og opp. Slik ønsker vi at Statsteatret skal være også. Vi skal være tilgjengelig for alle, et folketeater. Vi skal ha en lav terskel, men vi skal ikke være et lavterskeltilbud. Vi spiller seriøst teater, sier Eidsvold.

Nedenfra og opp

– Sekkefabrikken er et nedenfra og opphus, og nå kan vi friste med det ypperste innen teater. dette er en møteplass som har energi som viktig å ta med seg inn i sentrumsutviklingen, sier Øystein Hærem i Slemmestad brygge.

Ordfører Rune Kjølstad i Røyken har også tatt turen for å hilse på teatergruppa sammen med en rekke andre som har tilknytning til kulturhuset og teaterdrift.

– Jeg er utrolig stolt over at vi har fått vårt eget profesjonelle teater i Røyken. Kultur er viktig for å skape det vi ønsker her i Slemmestad, sier Kjølstad.

Statsteatre har og så planer om å bruke Sekkefabrikken i andre sammenheng.

– Vi ser for oss å ha workshop og foredrag for næringslivet som en del av vår aktivitet. Det vil i hovedsak foregå herfra, sier Eidsvold.