Gå til sidens hovedinnhold

- Bruk vettet på nettet

Artikkelen er over 11 år gammel

- Ikke legg noe som ikke tåler å stå på forsida av VG ut på nettsider, og krev innsyn i barnas nettbruk.

Ola Øyvind Hoel er klar i sine advarsler til foreldrene på Folkestad skole. Selv om mange vet om farene med Internett, er det likevel flere som får en aha-opplevelse i form av nettsider de ikke visste om og praksis de ikke ante eksisterte.

Særlig er pornobransjen og pedofile internettbrukere svært oppfinnsomme, fordekte og sleipe i sin framtreden på nettet.

Lær språket

Hoel er pensjonert politiførstebetjent og IKT-koordinator ved Nordre Buskerud politidistrikt. Han har også vært spesialetterforsker ved datakrimsenteret i to år.

Tidligere på dagen har han hatt en runde med elevene, nå er det rundt 60 foreldre som tas i skole gjennom et dypdykk i en internettverden mange ikke ante eksisterte.

- Internett er et fantastisk medium når det blir brukt på rett måte, men ungene har ingen anelse om hvilke farer de kan utsette seg for. Det har ingen fortalt dem. Derfor må vi oppdra foreldrene, sier Hoel.

Han oppfordrer dem til å besøke de nettsidene barna besøker, og lære seg språket og forkortelsene de bruker, slik at de kan kommunisere med dem.

Ingen angreknapp

- Barn har krav på privatliv, men krev innsyn i barnets nettbruk og hvem de har kontakt med der. Krev også ditt samtykke til alle foto de legger ut på nettet, oppfordrer han og viser fram eksempler på ganske vågale bilder som barn helt ned i 11-årsalderen har lagt ut.

- Alt som legges ut på nettet kan ses av alle. Det du skriver og publiserer av bilder bør tåle full offentlighet. Husk at angreknappen ikke finnes på nettet. Sendt er sendt, advarer han.

Alle lyver

Han ber foreldrene gå gjennom barnas kontaktlister i chatterom og sosiale medier, og be dem fjerne de kontaktene de ikke vet hvem er.

- Du vet aldri hvem som sitter i den andre enden. «Marita, 14» kan like gjerne være «Frank, 49». Alle lyver på nettet, og alle veit det, sier Hoel.

Han advarer også om den nye trenden Chatrulett, der det kreves webkamera og du ikke aner hvem du kommer i kontakt med.

- De fleste chatterom har en rød alarmknapp til politiet. Bruk den og oppfordre barna til å bruke den hvis dere opplever upassende oppførsel og forslag, sier Hoel.

Nyttig foredrag

Barn sitter ofte på nettet når voksne ikke er til stede, derfor er dialog og nettoppdragelse viktigere enn overvåkning.

Han ber også alle huske på åndsverkloven og respektere copyrightrettighetene.
- Det er forbudt å kopiere foto, musikk, filmer og liknende. Laster du ned dette uten godkjennelse, kan du få en ganske fet regning, advarer han.

- Jeg har en tenåring hjemme, er lærer og underviser i data, men det var mye her jeg ikke var klar over. Slike foredrag burde vært holdt mye oftere, sier Hilde Clason.