Gå til sidens hovedinnhold

Bli med til toppen!

Artikkelen er over 7 år gammel

Villingstadåsen er Røyken kommunes høyeste punkt med sine 356 moh. Toppen ligger sørvest i kommunen, og noe lengre sør i det samme skogområdet frister Herstadhei Turisthytte besøkende.

Det er flere innfallsporter for å komme inn i denne marka. Katrineåsen er det vanligste og mest populære utgangspunktet. Derfra går det blåmerket løype som starter ved Midtbygda barnehave (ligger like bak Røyken videregående skole). På denne stien kan man også, etter to kilometer, ta av og komme til Haugsplassen som er en gammel husmannsplass fra slutten av 1700-tallet. Løypa opp til Herstadhei Turisthytte blir da rundt to kilometer lengre.

En annen mulighet er å følge skogsbilveien fra Heggum i tre kilometer før du møter på stien fra Midtbygda. Det er også stier opp fra Hyggen og Gjerdal, og fra Hyggen går du eventuelt opp de bratte bakkene fra fjorden og forbi småbruket Dammen. I begynnelsen går du i forholdsvis tett blandingsskog og barskog. Etter hvert som du vinner høydemeter, endrer skogbildet seg. Furua kommer mer til sin rett på de næringsfattige områdene mot åshøyden. Da blir det også flott utsikt over Drammensfjorden og Oslofjorden.

Noe som motiverer den yngre garde på tur i disse traktene, er de håndmalte, små skiltene med naturmotiver som står plassert oppover i løypa. Turid Dahl er kunstneren bak tegningene hvor blant annet både bjørn, rev, elg, tiur og noen troll figurerer. Og det er ikke bare barna som setter pris på disse regelmessige blikkfangene på vei mot Herstadhei, men også voksne er begeistret.

Bygd på dugnad

Turisthytta på Herstadhei har sin historie helt fra 1947 da Herstadhei Turisthytteforening ble stiftet. Hele formålet med foreningen var rett og slett og få oppført ei turisthytte oppe på den vakre åsen. Midlene var imidlertid knappe, så det ble arrangert Røykendager i flere år for å skaffe kroner i kassa. Innsatsen gav resultater, og den første dugnaden på Herstadhei kom i gang høsten 1950. Påsken 1952 var den første delen av hytta kommet under tak, og siden har det gått slag i slag med nyinnredede rom og påbygg.

Mange setter stor pris på plattingen som kom på plass i 1986, og den brukes både til uteservering og som solplass. Her oppe, 343 moh, er utsikten fantastisk flott, og det er ikke mange steder hvor du kan følge med på båttrafikken i både Oslo- og Drammensfjorden samtidig. Hytta er åpen hver søndag fra august til snøen kommer, og når det blir ordentlig ski- og snøskuterføre åpner den opp igjen på søndagene. Selve driften av turisthytta gjør styret i Herstadhei Turisthytteforening på dugnad. Hytta er for øvrig også mulig å leie for andre lag og foreninger i bygda.

Toppen av Røyken

De høyeste toppene i hver kommune er ofte attraktive turmål. Det er imidlertid ikke tilfelle med Røykens høyeste punkt, Villingstadåsen med sine 356 moh. Utsikten der oppe er flott, spesielt mot Drammensfjorden, og det er åpen og fin furuskog på bergnabbene i dette området. Mangel på stier, et litt kronglete terreng og et stort hogstfelt sørger likevel for at det er minimalt med røykenbøringer på toppen i løpet av året.

Gamle jernbolter i berget forteller om det tidligere trigonometriske punktet på toppen. For å komme seg hit er det nok enklest å ta av fra sommerløypa til Herstadhei om lag en kilometer før hytta og gå rett nordover gjennom noen gamle hogstfelt. Kart og kompass bør være obligatorisk utstyr for folk som ikke er lokalkjente. Avstanden fra turløypa er ikke stor, men terrenget er småkupert og ikke så lett å ferdes i. Et annet alternativ er å følge en gammel sti som tar opp vest for Villingstadåsen. Stien starter like bak ei hytte ved den ovennevnte skogsbilveien som går nordover mot Heggum.

Kommentarer til denne saken