– Det er veldig væravhengig, sier primus motor Inger Bredland og sikter til trafikken av potensielle kunder som finner veien inn i det velfylte lokalet. Nedslagsfeltet er først og fremst de mange badeløvene som hvalfarter til det populære området på Gjerdal.

Mange av dem tar turen innom Salen for å kjøpe en iskrem eller en velsmakende vaffel, og tar samtidig en titt på det velassorterte markedet.

– Utdøende håndverk

– I år er vi fjorten utstillere og vi har et populært bruktmarked i andre etasje, sier Bredland og legger til at det er mange som finner julegavene sine her.

Med tekstiler, glass, fat, malerier, syltetøy og kaker, kombinert med et vell av flotte bruktgjenstander, er det utvilsomt lagt godt til rette for en god handel.

– Selv skal jeg slå til på disse flotte vottene som bursdagsgave, sier Bredland.-

 De er laget med en spesiell teknikk som kalles pjoning, forklarer utstiller Bente Larsen, og legger til at det er en gammeldags form for hekling; en slags hybrid av strikking og hekling.

– Det er et utdøende håndverk, sier hun.

20 års fartstid

Men kulturmarkedet er på ingen måte utdøende. Gjennom et nært og fruktbart samarbeid med Røyken Historielag holder de liv i leieren på Hernestangen.

– Det hele begynte for drøyt tjue år siden da vi for første gang fikk benytte oss av Salen. Den gang betalte vi kun for strømmen, minnes Bredland takknemlig.

Takket være den imøtekommende holdningen fra Historielaget blomstrer de nå side om side med sin gode nabo bygdemuseet.

Kulturmarkedet holder åpent ut den første uka i august, før de relokaliserer i tradisjon tro i løpet av høsten.

Les også:

På historielagets tun

Det er nok av steder å ta et bad langs kysten

Nå kan du leie kystledhytte nummer 57