Gå til sidens hovedinnhold

Sollund trakk folk til gårds i Sætre

Artikkelen er over 3 år gammel

Sigrid Sollund tok hersketeknikkene til Sætre gård – da ble det stinn brakke, sier Asle Lien i Sætre gårds venneforening.

Med bakgrunn i sin nylig utgitte bok, Hersketeknikker – nyttige og nådeløse, har Sigrid Sollund reist landet rundt og gitt begrepet hersketeknikker et revidert ansikt.

– Da hun fikk invitasjonen fra Sætre Gårds Venneforening for å bleke dette lerretet, var hun ikke i et øyeblikks tvil, det ble et rungende og entusiastisk ja. Publikum strømmet på, og det stoppet ikke før godt over femti mennesker hadde satt sine ben og funnet sine plasser på innsiden av stuene på Sætre gård, og da var det heller ikke plass til flere, sier Lien begeistret.

Times bokprat

I godt over en times samtale med venneforeningens arrangementsansvarlig, Asle Lien, bød Sigrid Sollund på seg selv, og hun ga de frammøtte et raffinert utvalg av hvordan dette brukes, misbrukes og hvordan man avvæpner dette på mest mulig effektiv måte.

Endret over tid

– Sollund mener at maktstrukturen i bruken av hersketeknikker har endret seg med tiden; nå handler det ikke lenger bare om mann mot kvinne, makt mot avmakt. Dette «finurlige» grepet dekker i dag et større område enn hva det gjorde da sosialpsykolog og SV-politiker lanserte «De fem hersketeknikker» på slutten av 70-tallet., sier Lien.

– Sollund mener at man nå faktisk kan peke på sju hersketeknikker, som blir aktivt brukt, legger han til.

– Velsmurt

Som ved de tidligere bokbadene ble det en velsmurt «Litterær Blåtime» – der samtalen mellom Sollund og Lien, behørig plassert i stuens eneste sofa, ga publikum det de forhåpentligvis hadde kommet for.

– Tilbakemeldingene fra de besøkende bar i hvert fall bud om at dette både var nyttig og interessant. Til slutt ble det åpnet for spørsmål, og publikum lot ikke vente på seg, sier Lien.

Publikum har møtt opp i et noe variert antall ved venneforeningens arrangementer, men én ting kan det ikke være særlig tvil om, det nåværende styrets siste arrangement, ble formidabel suksess.

Kommentarer til denne saken