Gå til sidens hovedinnhold

Koronavaksine? – Jeg kan i alle fall vente litt…..

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er mange som er enige i at det er svært viktig å holde skoler og barnehager åpne. Det er faktisk så viktig, at vi ønsker det, selv om vi vet at det kan bidra til økt smitte i samfunnet når de nye virusmutantene ganske raskt er i flertall. Disse smitter lettere og kan gi selv yngre mennesker alvorlig sykdom som fører til innleggelse på sykehus.

Utdanningsforbundet er enig med regjeringa som sier at barn og unge må skjermes, men skal vi klare å holde skoler og barnehager åpne, må vi også ha personell på plass. Det er flere faktorer som kan føre til manglende bemanning. Økt smitte kan føre til at mange elever og lærere settes i karantene slik at hele, eller deler av skoler, må logge inn i det digitale klasserommet. Hvis mange ansatte blir syke, vil det også bli utfordrende å gjennomføre den digitale undervisningen.

Arbeidsmiljøloven skal sikre retten til et forsvarlig og helsefremmende arbeidsmiljø. Utdanningsforbundet får tilbakemelding om at mange av våre medlemmer i skoler og barnehager nå gruer seg til å gå på jobb. Mange er svært bekymret for egen helse. Mens samfunnet ellers er preget av munnbind, pleksiglass, hjemmekontor, strenge avstandsregler og råd om ikke å ha besøk hjemme, har ansatte i skoler og barnehager svært mange nærkontakter i løpet av en uke. Utdanningsforbundet mener derfor at ansatte i yrkesgrupper som er sterkt eksponert for smitte i løpet av arbeidsdagen, bør prioriteres i køen for å bli vaksinert, etter at helsepersonell og utsatte grupper har fått sine doser.

De av oss som har mulighet til hjemmekontor kan derfor vente litt med å vaksinere seg og la de som er langt mer eksponert for smitte, komme foran i køen. Mange har arbeidet, mer eller mindre, på hjemmekontor siden 12. mars i fjor. En måned fra eller til kan ikke spille noen veldig stor rolle? Dette kan være med på å hindre at skoler og barnehager må stenge ned og vi kan da unngå ytterligere nedstengning av samfunnet med store konsekvenser for mange arbeidsplasser. Jeg venter gjerne med vaksinen hvis det kan bidra til en tryggere arbeidshverdag for mange arbeidstakere som må være fysisk tilstede på jobb med mange nærkontakter.

Kommentarer til denne saken