Gå til sidens hovedinnhold

Kommunesammenslåingen har tvunget frivilligheten til å tenke nytt: - Nå har de gitt hverandre sitt ja

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter flere hektiske møtedager tett opp i jula, har enda to speiderkretser tilhørende Norges speiderforbund sagt ja til en sammenslåing.

Det har vært en lang og krevende prosess, som startet i 2016. Røyken og Hurum kommuner var på dette tidspunktet på vei til en kommunesammenslåing med Asker kommune. Daværende gruppeleder for Sætre speidergruppe, Georg N. Smedhus, var tett på denne prosessen og så de potensielle utfordringene dette ville ha for speidergruppene i Røyken og Hurum.

Les også: Kollisjon mellom personbil og politiet

Mange fordeler med å være flere

Gruppene i Røyken og Hurum tilhører Nedre Buskerud krets, og ved kommunesammenslåingen med Asker, ville gruppene i nye Asker vært delt på to kretser. Gruppene i Asker tilhører Asker og Bærum krets.

Diskusjonen om en sammenslåing kom samtidig med at man innså at det var mange utfordringer i begge kretser, som burde belyses og gjøres noe med.

Spesielt har det de siste tiårene blitt færre medlemmer og færre frivillige ledere, sier Thor Gunnar Mathisen, nyvalgt leder i den nye kretsen som foreløpig har fått navnet Vestmarka krets av Norges speiderforbund.

– Resultatet er at flere grupper har blitt nedlagt og flere klarer så vidt å få det til å gå rundt. I Asker og Bærum ble det derfor satt i gang ett nytenkningsprosjekt. Dette og fusjonen vil gi en ny giv, og midler til å ta tak i mange av utfordringene, sier han.

Les også: Del dine julebilder med oss - vinn en iPad

Usikker støtteordning i kommunene

De to kretsene jobber ulikt med støtteordninger, deltakeravgifter og kontingenter. Det var dette som tidligere gruppeleder Smedhus, så på som en potensiell stor utfordring for gruppene fra Røyken og Hurum.

– En kommune delt på to kretser som jobber helt forskjellig mot kommunen, ville være uheldig for gruppene i nye Asker kommune. Gruppene i Røyken og Hurum har forskjellige støtteordninger i dag og muligheten for å opprettholde økonomisk støtte på lik linje som i dag, vil være veldig usikkert, sier Smedhus.

Det er fremdeles usikkerhet rundt støtteordningene til lag og foreninger i flere av det to kretsenes kommuner. Både Nedre Eiker, Svelvik og Drammen blir en ny storkommune. Asker, Røyken og Hurum en annen. Bare Lier og Bærum beholder samme kommunestatus som de har hatt til nå.

– Vi jobber tett med kommunen når det gjelder støtteordninger til frivilligheten i nye Asker, sier Rune Haukedal, gruppeleder i Røyken speidergruppe. Han håper Asker kommune sammen med lag og foreninger i løpet av 2020 vil komme til en løsning som er til beste for alle.

Les også: Skitthegga eller Hegga – hva synes du elva skal hete i nye Asker?

Dobler antall medlemmer

Ved å gå for en sammenslåing mellom de to kretsene, går de fra 934 medlemmer i Nedre Buskerud og 816 medlemmer i Asker og Bærum til 1750 medlemmer totalt i det som nå ser ut til å bli den nye kretsen.

For å få den offisielle godkjenningen for ny krets, må et vedtak fra speiderstyret i NSF foreligge. Dette håper det nye kretsstyret vil være klart innen utgangen av 2019, slik at den nye kretsen formelt har oppstart 1. januar 2020.

– Speiderstyret er veldig fornøyd med innsatsen som er gjort i de to kretsene fram mot sammenslåingen, sier Håvard Djupvik, speidersjef i Norges speiderforbund.

Det formelle vedtaket i Speiderstyret kommer til å fattes i løpet av kort tid slik at den nye kretsen kan være operativ fra 1. januar 2020.-

– Jeg vil på vegne av Speiderstyret ønske det nye kretsstyret lykke til, vi ser fram til å samarbeide med den nye kretsen om å skape god speiding for barn og unge i Vestmarka i 2020.

Thor Gunnar Mathisen, fra 1. Jar/1.Lysaker speidergruppe blir ny kretsleder. Visekretsleder blir Georg N. Smedhus fra Sætre speidergruppe.

Les også: Gry, Knut Sondre og Kim-André tar over Spikkestad-firma i jubileumsåret: – Én person har sluttet på 30 år

Kommentarer til denne saken