Kommuneoverlege med klar tale: – Bli hjemme selv om formen er bra

Stadig flere testes for korona og mange får negative prøveresultat selv om man har symptomer på luftveisinfeksjon. – Du gjør ikke samfunnet noen tjeneste om du returnerer på jobb og gjenopptar ditt sosiale liv, selv om koronatesten er negativ, sier kommuneoverlege Meera Grepp i Asker kommune.

DEL

Norske kommuner må i disse dager forberede seg på å teste fem prosent av sine innbyggere i uken. For Asker sin del innebærer det 4 700 mennesker.

Ifølge kommuneoverlege Meera Grepp er pågangen på koronatelefonen og i testteltet stort.

– Flere ønsker å teste seg nå som testkriteriene er endret. Vi i kommunen gjør vårt for at alle som mistenker smitte kan få tatt koronatest raskt.

Nye regler for testing

Fra onsdag 12. august har alle som selv mistenker at de er koronasmittet, fått anledning til å teste seg uten en leges vurdering. I Asker kommune kan du nå bestille time til koronatest digitalt.

Selv om flere får testet seg og resultatene er negative, er Grepp klar på at man likevel skal holde seg hjemme fra jobb og sosialt liv dersom man har symptomer på luftveisinfeksjon.

I et facebookinnlegg på Asker kommunes side ber hun alle i Asker kommune om å tenke seg nøye om: «Du har tatt koronatesten og venter i spenning på prøvesvaret. Resultatet er sikkert negativt, tenker du. Det er bare litt feber. Hvor skulle du ha blitt smittet med korona? Heldigvis får du rett. «IKKE PÅVIST, står det på helsenorge.no. Da kan du vel dra tilbake på jobb? Men det kan du ikke».

– Har du forkjølelse eller influensa, sprer du ikke koronasmitte. Men du smitter fortsatt andre, med andre virus. Og det skaper en god del trøbbel for flere, sier Grepp.

Belastning

Møter man opp på arbeidsplassen når man ikke er i form, selv om det ikke er korona, så smitter man den man står ved siden av. Når denne personen blir syk og får hoste og feber, så må denne personen teste seg for korona.

– Det betyr ytterligere flere i karantene i påvente av testing og prøvesvar. Det kan hende at arbeidsplassen din tåler å ha ansatte på hjemmekontor, men ikke alle jobber kan utføres hjemmefra, sier Grepp.

Hun ber folk om ikke å ta for lett på smittevernrådene, for det kan påvirke andre mennesker, familie og arbeidsplass. I tillegg vil det skape en belastning på helsevesenet som må teste enda flere.

– Selv om du er lei av å høre de samme rådene om avstand og håndhygiene, er det viktigere enn noen gang å følge smittevernrådene for å få tilbake den gamle hverdagen din. Den du hadde før korona. For den var jo ganske fin, var den ikke?

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken