Som kjent vinneren av Den internasjonale Ibsenprisen 2014, en av verdens største teaterpris, har blitt kåret og er den anerkjente østerrikske forfatteren og dramatikeren Peter Handke. Prisen, etter planen, skal deles ut under Ibsenfestivalen 21. september i Oslo.

Den syvhodete internasjonale juryen ledet av nordmann Per Boye Hansen tok stor feil da de vurderte Handkes verk uavhengig av hans uforbeholden støtte til krigsforbrytere som har hender fulle av blod fra uskyldige mennesker. Hvorfor juryen overså faktum at Peter Handke hadde nær kontakt med serbiske krigsforbrytere, var gjest i Slobodan Milosevics krigsforbrytercelle i Haag (2004), talte i hans begravelsen (2006), besøkte krigsforbryteren Radovan Karadzic i Pale like etter at det ble kjent at han var etterlyst for krigsforbrytelser, skrev en lang rekke omstridte artikler og bøker om krigene på Balkan, har bagatellisert folkemord i Bosnia og serbiske krigshandlinger i 20 år, sammenliknet serbernes skjebne med jødenes, syntes at Serbia er offer for vestlig geopolitikk og “muslimsk propaganda”? Visste juryen hvem Handke var og hva han sto på? Hvorfor tillater Norge, som finansierer prisen, at det belønnes en slik mann som støtter farlig fascistisk ideologi som førte til de grusomste hendelsene i nyere europeisk historie, ikke aksepterer krigsforbryterdomstol i Haag og dommene som kommer fram fra denne domstolen, er i strid om sannheten og den nyeste Balkanhistorie? Hvilke signaler sender Norge til omverden når de velger å prisbelønne og hedre en mann som bedriver historierevisjonisme og støtter aggressive og voldelige nasjonalismen? Dette er en skam for jury og Norge! Hvor ble det av verdens kjent norsk objektivitet? Trekk prisen tilbake!

Jeg og de andre overlevende krigsofrene er meget skuffet over tildeling av årets Ibsenprisen til Handke, og føler oss nok en gang fornærmet og ydmyket. Minner om at noe liknende skjedde for to år siden da Nobelkomiteen, ledet av nordmann Thorbjørn Jagland, tildelte fredspris EU, selv om EUs representanter var til stede da det skjedde folkemord i Srebrenica i såkalt “FN-sikker sone”. Flere tusen mennesker ville vært i live dersom FN/EU utførte hovedmandatsoppgaven deres. Slik EU ble tildelt fredspris, og vi ofrene måtte nok en gang svelge bitter pille av fornærmelse. Mister norske (internasjonale) komiteer kredibilitet? Hvor lenge vil dette fortsette? Hva blir det neste?

Sukrija Meholjic,
Barlinden 3, 3440 Røyken