Knivstikker var psykotisk – dømt til behandling

Knivstikkingen skjedde på skolebussen til Røyken videregående skole i mars 2018.

Knivstikkingen skjedde på skolebussen til Røyken videregående skole i mars 2018.

Retten mener 16-åringen som knivstakk en gutt på skolebussen i Røyken, er psykotisk og utilregnelig. Det betyr at han slipper fengsel og i stedet dømmes til behandling.

DEL

(Drammens Tidende) RØYKEN: I mars 2018 knivstakk en 16 år gammel gutt en jevnaldrende gutt på bussen til Røyken videregående skole. Eleven fikk blant annet kutt i hodet, skulderen og lillefingeren.

Den unge gjerningsmannen forsvant fra stedet, men en time etter meldte han seg på lensmannskontoret. Gjerningsmannen var ikke elev ved skolen.

– Utilregnelig

16-åringen som meldte seg ble etter hvert tiltalt for grov kroppsskade, og i oktober i fjor møtte han i Drammen tingrett. Der innrømmet han delvis skyld. Han innrømmet at han stakk, men avviste at kroppsskaden var grov.

Retten finner det bevist utover enhver tvil at 16-åringen knivstakk den jevnaldrende gutten på bussen, men under rettssaken oppsto det tvil om gjerningsmannens tilregnelighet. Rettspsykiaterne mente at han kunne være psykotisk, og deler av rettssaken ble utsatt til februar i år for å vurdere psyken hans.

Etter en ny vurdering konkluderer rettspsykiaterne med at gjerningsmannen var psykotisk og dermed utilregnelig på gjerningstidspunktet. Ifølge dommen har han forklart at han hørte stemmer i hodet som sa at han måtte stikke fornærmede med kniv.

-Han stakk ihvert fall fem ganger, fortalte 16-åringen som ble knivstukket på bussen. Heidi Reisvang er bistandsadvokat for ham.

-Han stakk ihvert fall fem ganger, fortalte 16-åringen som ble knivstukket på bussen. Heidi Reisvang er bistandsadvokat for ham.

LES OGSÅ: Knivstikkingen i Røyken: – Mer alvorlig enn vi først trodde

Dømt til behandling

Utilregnelige kan ikke straffes, men dømmes til tvungen psykisk helsevern hvis handlingen er alvorlig og det er gjentakelsesfare. Retten mener disse vilkårene er oppfylt, og dømmer ham til tvungent psykisk helsevern.

– Retten mener det er nærliggende fare for at tiltalte på nytt vil begå alvorlige voldslovbrudd dersom han ikke mottar tilstrekkelig behandling, skriver tingrettsdommer Siri Bjørn.

I tillegg må gjerningsmannen betale til sammen 40.000 kroner i erstatning til fornærmede.

Den dømte ble forsvart av advokat Nina Andresen. Ifølge henne har tiltalte ennå ikke tatt stilling til om han vil anke. Utover det har hun ingen kommentarer til dommen.

Artikkeltags