Med en pandemi som ble mye mer langvarig enn de fleste kunne se for seg i mars i fjor, er det fort gjort å gjenta seg selv. For gledet vi oss ikke ekstra mye til sommeren 2020 også, selv om vi «bare» hadde levd med korona noen måneder? Så vet vi nå hva som ventet oss på den andre siden – hva høsten og vinteren skulle by på. I utfordringer, endringer og erfaringer føles det som mer enn et år siden forrige sommer.

Når vi ser oss et år tilbake, kjenner vi på et snev av déjà vu. Kan vi da glede oss til denne sommeren? Ja! For mye er annerledes nå. Begge undertegnede, Askerbøringer 45-54, har nettopp fått første vaksinedose. Små stikk med stor betydning, for oss og for alle rundt oss. Det er fantastisk å oppleve både flyten og stemningen på vaksinasjonsklinikkene, og vi vet det er takket være arbeidsinnsats, omstillingsvilje og serviceinnstilling utenom det vanlige. De ansatte forteller om intense dager på jobb, men først og fremst om vennlige innbyggere som er takknemlige for at det er deres tur.

Kommunens pandemihåndtering har krevd mye, men heldigvis ikke alt. Det siste halvåret har vi med digital brask og bram åpnet nye innbyggertorg i Heggedal og Slemmestad, og flotte Torvbråten skole er tatt i bruk. Skolen vant prisen «Årets skolebygg 2021», og har fått internasjonal oppmerksomhet for sin innovative utforming og klima- og miljøvennlige løsninger. Det er gjort et stort arbeid med kommunens temaplaner, og siden nyttår er fem temaplaner vedtatt, deriblant planene for medborgerskap og handling mot klimaendringene. Planene er alltid ute på høring, slik at berørte og interesserte kan medvirke.

Det er ikke bare våre egne planer som får betydning for Asker. Regjeringen la nylig fram «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv». Fjorden er sårbar for våre aktiviteter, og med lang kystlinje mot Oslo- og Drammensfjorden følger et stort ansvar. For å kunne ta bærekraftige valg trenger vi kunnskap, og kunnskapsgrunnlaget utvider og endrer seg. Asker skal bidra til at forskning kommer fram og blir kjent, og derfor jobber vi for å få et informasjonssenter for Oslofjorden hit. Kunnskap forplikter og motiverer til endring og innsats, og vi ser et bredt engasjement for livet i fjorden og fjæra. Strandrydding og plukking av stillehavsøsters er blitt kjente aktiviteter for mange. Kanskje har du mulighet til å ta en økt i løpet av sommeren?

Kjærligheten til naturen er sammen med stoltheten og tilhørigheten til de mange tettstedene og lokalmiljøene våre noe av det som sterkest binder den nye kommunen vår sammen. Vi gleder oss til å fortsette byggingen av det nye fellesskapet – samtidig som vi tar vare på hele mangfoldet av særegenhet og historie.

Årets sommer er etterlengtet for både små og store, og vi håper den blir god for alle, enten du har lite eller mye fri, skal reise langt eller kort, om det er aktivitet eller ro du drømmer om. Vi er alle sammen blitt eksperter på å nyte når vi kan, og vi er blitt eksperter på smittevern og regler. Mange har fått en vaksinedose eller to, noen får sin første eller andre i løpet av de neste ukene. Vi tror ikke det blir like lenge til neste sommer.