Gå til sidens hovedinnhold

Ja til profittfri velferd i nye Asker

Artikkelen er over 2 år gammel

DEBATT: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alle penger som bevilges til velferd, skal gå til velferd. Velferden skal tjene mennesker, ikke markeder. Privatisering gjør at folkevalgte mister kontroll og oversikt, samtidig som avgjørende samfunnsområder overlates i private hender, utenfor demokratisk styring og kontroll.

Kommersielle barnehager og omsorgstilbud tar penger ut fra fellesskapet og inn i private formuer eller skatteparadis. Kommersielle selskap må tjene penger ved å enten øke inntektene, eller ved å kutte utgiftene.

I velferden er inntektene i stor grad bestemt på forhånd, og den eneste måten å øke inntektene på er ved å kutte i kostnader. Det meste av utgifter i velferden er betaling av ansatte. Dermed er det mest å hente ved å spare på bemanning, lønn og pensjon.

I Asker, Røyken og Hurum kjøpes private helse- og omsorgstjenester gjennom faste kontrakter for flere hundretalls millioner kroner årlig, i tillegg kommer fritt brukervalg og enkeltkjøp ved ekstraordinære behov. Dette er skattepenger som bør gå uavkortet til drift i egen regi.

I forbindelse med sammenslåingen av Asker, Røyken og Hurum, er eiendomsdrift og flere tekniske tjenester tatt tilbake i offentlig regi og lagt inn i basisorganisasjonen, da en rekommunalisering også ifølge posisjonen vil gi større politisk kontroll og lavere kostnader. Asker SV mener at det bør gjøres et tilsvarende grundig og systematisk arbeid for å ta tilbake velferdstjenester i offentlig regi i nye Asker.

Tiltak:

• Nei til privatisering og konkurranseutsetting av velferd og tjenester

• Ja til å ta tilbake oppgaver og tjenester i offentlig regi

• Sikre velferd uten profitt gjennom offentlig tilbud og ideelle aktører - ikke kommersielle

Her får du legetime på søndager uten ventetid

Jordmortjenesten er i full drift igjen, og med fornyet styrke

Ny barneskole kan bli utsatt i minst fire år 

Kommentarer til denne saken