– For oss betyr Adventstoner selve oppladningen til julehøytiden. Det er blitt en stor tradisjon, også for mange publikummere i nærområdet. Det å kjenne på en sånn nærhet, varme og glede er en utrolig følelse. Det er derfor med vemod at vi må kansellere nok en gang, sier pianist og initiativtaker Thormod Rønning Kvam fra Røyken.

Alt var lagt til rette for at konsertene kunne gjennomføres på en trygg og god måte, men med nye restriksjoner natt til onsdag må Kvam og resten av ensemblet erkjenne at det ikke er mulig å gjennomføre.

– Det er nå andre året på rad at vi må avlyse konserten på kort varsel, etter rekordstort forhåndssalg, også det for andre året på rad, sier Kvam med en dose galgenhumor.

Flying start på julehøytiden

I sju år har musikerne, bestående av sangerne Ingeborg Soot og Ole Morten Velde, jazztrompetist Magnus Aannestad Oseth og Rønning Kvam samlet publikum til sine stemningsfulle adventskonserter i Røyken kirke.

Forrige gang rapporterte vår journalist at det ble «En vakker, flying start på julehøytiden».

– Programmet vårt utvikler seg for hvert år, og å ha så mange kjente og kjære sanger på repertoaret er en luksus. Publikum skulle fått høre alt fra «O helga natt», italienske og amerikanske juleklassikere til våre egne tolkninger av de norske julesalmene. Det skulle blitt en skikkelig fin konsert, sier Soot trist.

– Betyr mye

– Middelalderkirken i Røyken gir helt unike rammer til julehøytiden, og ikke minst til selve musikken, sier Rønning Kvam, men må nå innse at det ikke blir konserter i år heller.

– Å være tradisjonsbærere gjennom slike julekonserter er en ganske spesiell, og ærefull rolle som vi kjenner på. Når jeg i tillegg bor og er oppvokst i Røyken, og er en del av det samme lokalsamfunnet, da betyr det mye å kunne invitere inn til disse julekonsertene. Derfor er det også ekstra tungt å måtte avlyse igjen, sier Kvam.

Økonomisk betyr ikke akkurat disse julekonsertene så mye for pianisten.

– Jeg gjør det fordi det er en fantastisk følelse å ha en slik tradisjon og oppleve et slikt fellesskap i nærmiljøet så tett opp mot jul. I tillegg til den rent musikalske gleden, så klart. Samlet utgjør det på mange måter årets følelsesmessige, men ikke økonomiske høydepunkt, sier han.

Blir tap

Men at det koster å arrangere, og så avlyse konserter er opplagt.

– Selv har jeg tapt nær 60 000 kroner på avlysninger i desember alene, men det er i hovedsak oppdrag for bedrifter og private. Desember er en av årets viktigste måneder, og for mange er desember langt viktigere enn for meg som pianist. Dette er jo hovedsakelig sangernes og organistenes måned. Det er meldt om kompensasjonsordninger fra statlig hold som skal dekke inn noe av tapet etterskuddsvis, men det er en mager trøst, sier han og legger til at utfordringen ligger i det lange perspektivet.

– Hva som skjer etter pandemien, når publikumsvanene er blitt endret, og sofaen frister mer enn å dra på konserter og kulturarrangement. Hva da, sier han bekymret.