Gå til sidens hovedinnhold

Ingen ekstraordinær båndtvang foreløpig: - Vi ser an mildværet

Artikkelen er over 2 år gammel

RHAs melding om at det er innført ekstraordinær båndtvang medfører ikke riktighet. Det er ikke aktuelt med slik båndtvang foreløpig.

Meldingen RHA brakte tidligere i dag var basert på en pressemelding fra i fjor, og RHA beklager feilen.

Håkon Bergø ved landbrukskontoret for Røyken, Hurum og Lier sier at det ikke er innført ekstraordinær båndtvang foreløpig.

- Vi har diskutert dette nylig, men avventer mildværet som nå er meldt, sier han til RHA.

Når det er mye snø, eller svært kaldt, kan viltet trekke ned mot befolkede områder for å finne mat, da øker risikoen for å støte på mennesker og hunder. Dyrene står også mye i ro for å spare energi når det er slike forhold, og det er viktig å ikke stresse dyrene. Dette er hovedårsaken til at mange kommuner innfører ekstraordinær båndtvang om vinteren.

Norsk Kennelklubb (NKK) oppfordrer på sine hjemmesider alle hundeeiere til å respektere både generellbåndtvang og den ekstraordinære båndtvangen der den innføres. Du kan se kennelklubbens kart over kommuner som innfører båndtveng her.

Forskriftene gjelder inntil kommunen fatter et nytt vedtak eller senest frem til 1. april. Fra og med 1. april til og med 20. august er det generell båndtvang i hele landet.

Les også

Lukket facebookgruppe i Drøbak om hytteprosjekt på Storsand: – Kommentatorboksen er på plass, når kommer hoppbakken?

 

Må oppheve igjen

Hundeloven er klar på at kommuner somm innfører ekstraordinær båndtvang må oppheve den så fort forholdene tillater dette. Ofte blir den ekstraordinære båndtvangen stående frem til 1. april, når den generelle båndtvangen overtar. NKK, oppfordrer derfor om å minne kommunen på å oppheve båndtvangen når forholdene for viltet er bedre igjen.

Hundelovens § 6 sier dette om båndtvang for å beskytte vilt:

«Kommunen kan gi forskrift om at hunder skal holdes i bånd eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet:

f) under ekstraordinære forhold som gjør båndtvang påkrevd for å beskytte viltet.»

«Båndtvang fastsatt i medhold av bokstav f må opphøre straks forholdene tilsier det. Der beite, natur- og rekreasjonsområder berører flere kommuner, bør disse samordne sine forskrifter. Kommunens innføring av båndtvang etter bokstav f kan påklages til fylkesmannen.»

Per dags dato er det i Buskerud kun de nordligste kommunene som har innført ekstraordinær båndtvang.

Kommentarer til denne saken