På helligdag fra kl. 00 til kl. 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl. 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm (Lov om helligdager og helligdagsfred §3).

Festfyrverkeri på moloen

Ikke engang etter barns leggetid pinseaften skal innbyggerne på Filtvet slippe unna dunder og brak fra et vanvittig festfyrverkeri på moloen ved Villa Malla. Dumpe drønn, høye vislelyder og skarpe smell med flere desibel enn på en skytebane, skaket barn ut av søvnen til angst og gråt.

Hunder og katter var helt uforberedt på denne dundrende natteøvelsen og gikk bokstavelig talt på veggen – hundene med vill angst i bjeffingen.

Folk på opptil kilometers avstand lurte på hva dette var for invasjon. Røykskyene drev tett nordover fjorden. Selve det festlige fyrverkeriet skulle være, ble overgått av sommernattas vakre kveldslys.

Sårbart ute i naturen nå

På denne tida har fugler dunløse unger i redene, dyrene små nøster som tåler lite av brutale forstyrrelser som dette må sies å være. Alt levende ute i naturen er sårbart i ungetida, derfor skal reirområder, holmer og skjær få være i fred for forstyrrelser.

Med skuddsalvene på Utøya i friskt minne, og dessuten de nesten daglige meldingene om små og store skyteepisoder og attentater fra vest til øst, bærer folk en angst i seg knyttet til eksplosjons- og skuddlyder i fredelige boområder og på offentlige plasser.

Festlig for noen få, men ugreit for svært mange

Det er mindre enn en måned siden politiet bevæpnet seg på selveste den norske nasjonaldagen – slike dramatiske endringer i vårt offentlige rom skremmer folk og gjør oss redde.

I et slikt lys er det åpenbart at alt fyrverkeri skal under vurdering, og i særdeleshet privat fyrverkeri som freser mot himmelen fra private arrangementer som bursdager og brylluper. Kanskje er det festlig for noen få, men det er ugreit for svært mange, for ikke å se de fleste andre.

Naboer ble ikke varslet

Det er brann- og redningsetaten som gir tillatelse ut fra en vurdering av brannsikkerheten. Verken helsevesen, miljømyndighetene eller politiet blir spurt.

Og i tilfellet på Filtvet – naboer mindre enn hundre meter fra oppskytingen ble ikke varslet, god folkeskikk tilsier å varsle naboer og andre som kan få ubehagelige opplevelser ved utagerende festing som dette må sies å være.

Med slike rystelser fra nabolaget er det lett å gi støtte de som taler for et totalforbud mot privat fyrverkeri, ja, endog fyrverkeri overhodet.

Politiet advarer bileiere: – Flere har fått bilskiltene sine frastjålet eller byttet ut

Naboer til Villa Malla er skuffet: - Vi skal se på om det er gjort saksbehandlingsfeil