Tirsdag markerte man byggestart for den nye sykkelvelodromen i Asker sammen med blant andre tidligere idrettshelter, idrettspresident Berit Kjøll, Asker-ordfører Lene Conradi (H) og kultur- og idrettsminister Abid Raja (V).

Se video av Rajas graveferdigheter nederst i saken!

I løpet av høsten har Asker gitt de siste nødvendige garantiene på lån til velodromen.

Les også: Granum (Ap) om budsjettet: – Vi må rygge og ikke bare fortsette i Titanic-fart når vi ser at vi er i ferd med å dundre inn i et isfjell

– Velodromprosjektet inkludert idrettsbygg og næringsbygg har en samlet kostnadsramme på vel en halv milliard kroner. Av dette utgjør velodromen ca. 250 millioner kroner. Næringsbygget er som en del av finansieringen solgt til Nordr Eiendom AS, skriver sykkelforbundet på sine nettsider.

– Kommer til å bety enormt

Byggestart ble markert tirsdag ved tomta som ligger i bakkene nedenfor der den nye ishallen på Risenga holder på å bli bygd nå. Planlagt åpning er høsten 2022.

– Dette kommer til å bety enormt. Nasjonalanlegget kommer på Sola utenfor Stavanger, men dette hvor det bor 1,5 millioner mennesker i sykkelavstand til Asker kommer til å løfte sykkelsporten enormt. Både norske herrer og kvinner presterer internasjonalt og dette vil gi det siste lille ekstra løftet man trenger, sier kultur- og idrettsminister Abid Raja (V).

Han er selv en ivrig syklist og påpeker at anlegget i Asker kommer til å glede mange barn og unge. Han påpekte i sin tale at han hadde fulgt saken fra 2016, da han var stortingsrepresentant. Raja sier at det har vært en svakhet for norske syklister å måtte trene i utlandet hvis de ønsket trening på bane.

– Men gjennom spillemidlene skal vi stille med rundt 63 millioner kroner. Sånn sett blir det et godt spleiselag mellom det politikerne har stil opp med, spillemidlene, lokale myndigheter og ikke minst låneopptaket sykkeforbundet tar. Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle.

– Bidrar til å løfte området

Askers ordfører Lene Conradi påpeker at det er en gledens dag både for Asker og sykkelsporten, og hun sier at dette er noe mange har jobbet for i mange år.

– Så det å endelig se at man kommer i mål med spadetaket som er tatt og finansieringen på plass er fantastisk. Det er det siste som har vært utfordring for prosjektet. For Asker del komplementerer dette den flotte ishallen på Risenga, og vi får et tilskudd som er veldig verdifullt for sykkelsporten, men også for annen idrett med aktivitet på indre bane. Så bidrar dette til å løfte hele Risenga-området og utbyggingen som foregår her ellers.