(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Ingen i Drammen har så langt fått påvist smitte av koronaviruset, men i alt 18 personer er testet og sitter i frivillig karantene, i tillegg til de fem sykehusansatte.

De sykehusansatte har alle vært innom Universitetssykehuset i Oslo, der to ansatte har testet positivt på korona. Ingen av de fem fra Dramme har vist sykdomssymptomer.

Tre personer ble tidligere i uken testet, og alle disse har fått svar om at de ikke er smittet av viruset.

Drammen kommune venter nå på svar fra 15 av de testede, mens tre personer skal testes i løpet av ettermiddagen.

Drammen kommune følger retningslinjene til Folkehelseinstituttet, som sier at kriteriene for å bli testet er at man har vært i et område hvor det er aktiv smitte, og at man skal ha sykdomssymptomer.

23 testes for koronavirus i Drammen – 18 har sykdomssymptomer

Fakta om koronaviruset

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* 26. februar ble det første tilfellet av viruset bekreftet i Norge hos en person som nylig hadde kommet hjem fra Kina. Til nå er det totalt bekreftet sju tilfeller av koronasmitte i Norge, inkludert to ansatte ved Ullevål sykehus' øyeavdeling.

* En norsk student bosatt i Firenze i Italia har også fått påvist smitte. 26-åringen skal ha besøkt Norge tidligere i måneden og er nå innlagt på et lokalt sykehus i Firenze.

* Folkehelseinstituttet har bedt norske helsemyndigheter om å forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB

Råd for å forebygge virussmitte

Dette er Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte av det nye koronaviruset.

* Unngå å hoste og nyse direkte på andre. Man bør holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste og nyse i papirlommetørklær som kastes etterpå.

* God håndhygiene er viktig. Vask hendene med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.

* Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer. Dette gjelder ikke for personer i helsetjenesten, eller folk som har kontakt med person med bekreftet eller mistenkt infeksjon. Feilbruk forekommer ofte, og personer som bruker munnbind, tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke, kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.

* Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i område med vedvarende spredning av viruset, bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten – på telefon – ved symptomer.

* Hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset: ta kontakt med fastlegen din eller legevakt på telefon 116117. Helsedirektoratet anmoder folk om å ikke ringe nødnummeret 113 hvis de har spørsmål om viruset. Det nummeret er til for akutte tilfeller av sykdom eller ulykker.