Gå til sidens hovedinnhold

Hvordan skaffe flere lærebedrifter?

Artikkelen er over 2 år gammel

DEBATT - VALG 2019: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 2018 ble det avlagt 2056 fag-/og svenneprøver i Akershus fylkeskommune. Av disse var det 1120 lærlinger og 935 praksiskandidater. Det er en økning på 473 fra 2014! En økning vi i Akershus fylkeskommune er stolte av.

Akershus med yrkesfagløft

Akershus hadde i en periode en nedgang til søking på yrkesfag over hele fylket. Vi utdannet ikke nok fagarbeidere til samfunnets behov. Da bestemte vi oss for å lage vårt eget yrkesfagløft. Et yrkesfagløft med mål om å øke interessen for yrkesfag.

Ja til idrett- og yrkesfag  

Flere skulle velge yrkesfag og at flere gikk ut i læra og tok fagbrev eller svennebrev. I tillegg var det viktig at flere jenter valgte yrkesfag og lære og en bedre kjønnsbalanse i fagopplæringen.

Vi ser nå at flere søker yrkesfag, flere går ut i lære og flere tar fag eller svenneprøve. Men vi er ikke i mål, og vi skal jobbe hardt fremover for å nå målene våre.

Et av tiltakene vi gjør er å lage rollmodellteam som drar rundt til ungdomsskoler for å informere om yrkesvalgene sine. Da bruker vi lærlinger og unge fagarbeidere. Ungdom lærer ungdom.

Målet er også her og bruke rollemodeller som har valgt på tvers av det som er vanlig. For eksempel telekommunikasjonslærling Tora eller barn- og ungdomsarbeider Marius. Forsking sier at rollemodeller er viktig når en skal velge yrke.

Mens ungdommen streiker for klima foreslår politikere Ring 4 rundt Oslo, stikk i strid med våre klima- og miljøforpliktelser  

Men uten lærebedrifter er ikke dette mulig

Men uten lærebedrifter er ikke dette mulig. For å gi ungdommen vår en skikkelig god fagopplæring må vi ha mange gode lærebedrifter i fylket vårt. Og det har vi. Derfor har Akershus fylkeskommune for første gang delt ut prisen for årets lærebedrift. Ringnes Supply Company gikk av med seieren.

Vi er takknemlige for det gode samarbeidet vi har med både opplæringskontor og lærebedrifter. I flere fag / bransjer har vi også samarbeidet og fått på plass en læreplassgaranti.

Vi jobber for at alle kvalifiserte skal få læreplass. Dette arbeidet skal vi selvsagt jobbe videre med i Viken. Vi trenger enda flere lærebedrifter og læreplasser fremover.

Kommentarer til denne saken