Gå til sidens hovedinnhold

Høyre, et parti med flere ansikt

Artikkelen er over 1 år gammel

DEBATT: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyre i nye Asker kommune er et parti som virkelig er på offensiven. Nå har en stor flokk fra partiet fått en profesjonell fotograf til å ta bilde av seg som vi kommer til å se mange ganger framover mot kommunevalget.

Som om vi ikke har nok med å se bilde i alle utgaver av RHA av de tre Høyre damene som er ordførere i dag. På fellesbildet framtrer de som samlende, blide og framoverlent.

De skal være offensive og innovative når det gjelder alle politiske saker, og skal være selve moderpartiet for alle. Dette kommer fram i et svært så generelt innlegg (med bilde) i RHA 14/2.

Det dreier seg om ditt Asker – politikk for en ny kommune  

Høyre framstiller seg selv som miljøparti

Det jeg derimot mest reagerer på er framstillingen den samme gjengen gir i RHA 21/2, der det nærmest ser ut som det er Høyre som har fått til et samlet ønske om utslippsfrie båter på Oslofjorden.

Et nytt skritt nærmere utslippsfrie hurtigbåter  

Partiet framstiller seg selv som selve miljøpartiet som er teknologioptimister, jobber målrettet for en grønn hverdag og en utvikling basert på FNs bærekraftsmål.

Denne relativt nye interessen for «en grønn omstilling» har selvfølgelig kommet også til Høyre fordi miljø- og klimaspørsmål er den store saken i dag. Men partiet rir flere hester som ikke er så miljøvennlig.

Askers Høyre ordfører Conradi, sammen med Høyre ordfører i Bærum, er sentrale pådrivere for mer motorvei gjennom Asker og Bærum inn til Oslo. Dette vil øke bilbruken enda mer, selv om det allerede i dag er et «bilhelvete» både fra Røyken og Asker inn mot Oslo.

Det holder ikke å si at det har blitt flere elbiler, fordi kollektivfeltet er sprengt for lengst og at mange i stedet går over til å kjøpe biler med fossilt brensel igjen.

Mange partier har vært opptatt av utslippsfrie båter i mange år

Saken om mer utslippsfri båtbruk på Oslofjorden er heller ikke av ny dato. I over 20 år har dette vært en viktig sak for andre partier, blant annet SV, uten at Høyre tidligere har vært særlig opptatt av dette. Individuelle løsninger og bilbruk har kommet foran.

Det Høyre særlig promoterer er markedslogikk der offentlige løsninger skal avløses av private. I dag foregår det en massiv nedbygging av all offentlig virksomhet i Norge med utgangspunkt i en nyliberal politikk som skal fremme økonomisering, rasjonalisering og effektivisering. Stikkord her er region- og kommunereform, nedbygging av sykehus, politi, NAV og post.

Alt dette fører til mer sentralisering, som igjen gjør at transportbehovet blir enormt inn mot Oslo og andre større regionsentrene i østlandsområdet. Høyre er i dag så stort i «nye» Asker at de rett og slett ikke trenger å bruke så mye energi på markedsføring og valgkamp.

Andre partier bør derimot komme mer på banen, særlig AP, slik at velgere kan se reelle alternativer til «det nye moderpartiet».

Samrør i Fellesnemnda

Det som framkommer av reportasjer i lokalpressen, er at den store enigheten rår mellom alle partier. Da viser jeg til samrøret i fellesnemnda, til budsjettsamarbeidet i Hurum før nyttår, og til at alle andre partier står sammen i motstand mot at et par individualister fra FrP ytrer seg kritisk til flere saker, blant annet for mye pengebruk på politiske fellesmøter til de tre kommunestyrene.

Jeg må si meg enig i den ellers så forsiktige redaktør Isaksen i RHA, om at det ikke er nødvendig med så mange politiske partier dersom det ikke kommer fram at det er noen forskjeller mellom dem.

Isaksen oppfordres etter sine siste kritiske innspill til å legge enda mer vekt på kritisk journalistikk i avisa si. Det er viktig for «den fjerde statsmakt» å utfordre andre makter, og den største makta er hos Høyre.

Kommentarer til denne saken