Reisedebutanten takker bestefaren

OPPMERKSOMHET: Hopperen Joacim Ødegård Bjøreng  på pressetreff med landslagshopperne.

OPPMERKSOMHET: Hopperen Joacim Ødegård Bjøreng på pressetreff med landslagshopperne. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

For første gang skal huringen Joacim Ødegård Bjøreng (20) hoppe verdenscup i utlandet. Dit hadde han aldri kommet uten en sjeldent ivrig bestefar.

DEL

(Drammens Tidende) – Han har stått på beinhardt og kjørt meg land og strand rundt i alle år. Bestefar har vært sjåfør, sponsor og manager. Han har vært med selv om han har hatt brukket arm eller bein, sier det som kan bli Norges nye hoppkomet til NTB.

Joacim Ødegård Bjøreng har sikret seg plass på verdenscuplaget som sesongåpner i Ruka til helgen, og før sitt første VC-renn i utlandet, takker 20-åringen bestefar Pål Ødegaard for uvurderlig støtte.

– Han stiller alltid opp. Han har vel omtrent aldri sagt nei. Det kan være rensing av ski eller kjøring. Han hadde vel fortsatt kjørt meg rundt om jeg ikke hadde tatt lappen selv. Selv om han ikke er like god til beins lenger, er han veldig ivrig, sier hopperen fra Sætre i Hurum.

– Jeg hadde ikke klart å komme så langt uten bestefar, sier gutten som Alexander Stöckl tar med til Finland.

Så ivrig har bestefar Pål vært, at han til og med har vært på plass i bakken med krykker.

Bjøreng har deltatt i tre renn i verdenscupen på norsk jord. 28.-plassen fra Vikersund sist vinter er bestenotering.

Gjenforenes med kompisen

Nå venter tur ut i den store verden.

– Jeg håper jeg klarer å håndtere trykket. Jeg er ikke nervøs, men spent. Jeg håper jeg klarer å slippe meg løs, sier Bjøreng.

Han viste gode takter under den første samlingen på snø i Vikersund.

– Jeg håper jeg klarer å fortsette å fortjene en plass i verdenscupen. Det store målet er å komme med til hoppuka og senere Raw Air. Det hadde vært ekstremt kult, ikke bare å være med, men prege det, sier Bjøreng.

– Og hva mener du med å prege?

– Det kan vi snakke mer om etter et par renn i verdenscupen, men prege er vel topp ti-plasseringer jevnt over, sier 20-åringen.

Han er utdannet bilselger, men ruller karrieren videre på, er det nok i hoppbakken Bjøreng gir mest gass utover vinteren.

– Vi har hoppet sammen i flyingteamet i mange år. Jeg er ikke overrasket over at Joacim tar steget nå, sier Kongsberg-hopper Daniel-André Tande.

– Han er veldig flink til å fly. Joacim klarer å utnytte mye fra svevfasen og er blitt mer eksplosiv med årene. Formkurven hans ser veldig lovende ut. Jeg likte det jeg så av ham i Vikersund før helgen, sier Tande.

Avviser OL-taktikk

Bjøreng fyller 21 år i desember. Landslagsledelsen mener det er lurt å ta med unggutten i verdenscupen tidlig.

– Jeg tror det var veldig viktig at vi tok med Daniel-André til Sotsji-OL, selv om mange reagerte og han ikke hoppet et eneste renn. Det kan vise seg viktig allerede i 2018. På samme måte er det viktig for Joacim å få en del erfaring fra en del verdenscuprenn tidlig i denne sesongen, mener Clas Brede Bråthen.

– Jeg vet at dersom Joacim gjør greiene sine i Ruka, er han med i finaleomgangen, fortsetter sportssjefen.

Landslagssjef Alexander Stöckl understreker at førstereisgutten må «fokusere på arbeidsoppgavene».

– Noen tror jeg tenker taktisk med å ta ham med allerede nå, siden det er halvannet år til OL, og han skal bli vant til å være med i verdenstoppen. Slik er det ikke. Vi har en kultur at dersom en ung utøver sikrer kvoteplass, skal han også få den. Nå har Joacim en mulighet fram til jul til å samle erfaring. Kanskje etablerer han seg også, sier suksesstreneren. (NTB)

Artikkeltags