Gå til sidens hovedinnhold

Historien bak pukkverket på Husebykollen - dette pukkverket har jo egentlig aldri vært nedlagt

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er noe som ikke er helt riktig i dette som har blitt skrevet av hytteeierforeningen den 20. mai 2021 på RHA.NO.

Pukkverket ble startet i 1947 av Elkem/Rockwool Elektrokjemisk A/S som ligger i Moss. Steinen ble tatt ut av bruddet, å kjørt ned til Filtvet brygge. Der ble massene lastet på båt og fraktet over til Moss. Der ble steinmassene behandlet for å lage steinull. (isolasjon)

Senere ble pukkverket overtatt av Bjørn Beston & Co, og het da Husebykollen Stenbrudd. På den tiden hadde pukkverket en egen oppsynsmann ved etternavn Kristensen. Han kunne den gang kontaktes på telefonnummer 4530.

Juve Pukkverk A/S begynte å drive pukkverk på Huseby fra 1972. Det var også i en tidsperiode asfaltverk og betongverk her. Disse har i den senere tid blitt lagt ned, og navnet på bedriften har blitt til Hurum Pukk A/S, som driver der i dag.

Så dette pukkverket har jo egentlig aldri vært nedlagt.

Hytteveiene ovenfor bruddet ble faktisk laget av overskuddsmasser fra pukkverket i gamle dager.

Steinmasser som blir tatt ut av bruddet i dag, blir faktisk levert til Rockwool Moss for å lage isolasjon, den dag i dag. Å det er jo bra for miljø at Rockwool kan hente på Huseby. Kortreist stein, er bedre enn at Rockwool må hente på Island....

Steinen fra Huseby blir brukt hos BMC som lager beleggningstein. Den blir brukt under hus å hytter før støping. Ja, den er i betongen også. Den blir brukt i grøfter som drenering, til oppbygging av veier. Å hvis man tar en titt rundt på Hurum, så ligger den nok på de fleste grusveiene og hos mange private.

Steinen er faktisk klasse 1 godkjent, så den kan brukes som tilslag i asfalt.

En annen viktig ting i dagens samfunn er radon.

Steinen fra Huseby er radon nøytral, det betyr at den er trygg som underlag til hus å hytter. Dette er noe de andre pukkverkene på halvøya sliter med!

Pukkverket på Huseby har vært her lenge, å hyttene har vel ikke alle kommet før pukkverket... Noen har vel kommet i ettertid oxo....

Skal ikke tråkke noen på "tærne" her, men dem som har bygd eller kjøpt hytte i senere tid, har vel vært klar over at det er et pukkverket her. Å det er i drift.

Det står skrevet at en hyttevei skal flyttes, det er farlige høyder, og man kan kjøre ut med bil. Hvis denne veien skal flyttes, så har vel Hurum Pukk retningslinjer som dem må følge for at dette skal bli sikkert!

De fleste pukkverk har i dag retningslinjer som må følges ,når bruddkanten blir annerledes eller flyttet. Det står skrevet at Hurum Pukk har utvidet steinbruddet ulovlig utenfor de områdene som inngår i arealplanen. De områdene som er utenfor, er vel egentlig avsatt til fremtidige masseuttak i arealplanen, og dette jobbes det med i kommunen. Det blir jobbet ut ifra et konsesjonskart fra statens mineralforvaltning.

Støv og støy er en annen sak, men pukkverket er innenfor lovlige krav.

Dyrelivet i å rundt pukkverket: Det er mye "trafikk" av elg og rådyr, både om dagen og på kvelden. Går man en tur inn i bruddet, kan du være heldig å møte på en hare, og titter man opp i den ene fjellveggen så kan du se at ravnen har reir på en "hylle". Så dyra må jo trives her!

Dette pukkverket på Huseby er ikke så stort, men det har en veldig bra steinkvalitet som mange setter pris på! Steinen som brukes herfra er radon nøytral og kortreist, å det er bra for miljø! Ja vi trenger stein på Hurum, også videre framover i tiden.

De som jobber der, vil nok fortsatt bare jobbe fra 07:00 til 15:30 og ha fri i helgene.

Å så er det jo 3 uker stille midt på sommeren, som er felles ferie.

God sommer.

Kommentarer til denne saken