Gå til sidens hovedinnhold

Her er Askers plan for Holmsbus strender og kystlinje. Ved denne stranda ryker sommeren

Asker kommune var på befaring i Holmsbu for å ta en nærmere kikk på kystlinjen og strendene. De fant flere ting som nå skal rettes på.

For abonnenter

Sommeren står snart for døren og dermed også badesesongen i Holmsbu. Stedet har flere offentlige friområder og strender, og det er disse kommunen i starten av mai tok en nærmere kikk på. med på befaringen var også Holmsbu Vel.

Om Bugtestranda skriver de blant annet at det er en populær strand for barnefamilier siden den er langgrunn, og påpeker at velforeningen har kjøpt en badeflåte som ligger ute i bukta. Ved stranden ligger det også en kum, og overløpet fra denne kummen går ut på stranden.

Les også: På under ti år er strandperlen på Rødtangen nærmest rasert: – Kommunen kunne spart flere hundre tusen

– Det haster med å få utbedret dette før badesesongen. Det er også laget et prosjekt for et amfi som overgang mellom pumpestasjonen og stranden. VIVA/Hurum kommune har tidligere lovet at dette skulle stå ferdig til skolestart 2020, skriver kommunen etter sin befaring.

Badesesongen ryker

Overløp har man for å unngå at eksempelvis kloakk slår tilbake i kjellere eller går ut på stranda hvis det skjer noe galt med pumpestasjonen.

– Overløpsledningen som går ut på stranda har gått tett med grus. Når pumpestasjonen har stanset eller hatt dårlig kapasitet har avløpet gått ut på stranda. Her snakker vi om kloakk, sier avdelingsleder ved vann og vannmiljø Per Øistein Funderud i Asker kommune.

Han forteller at de nå har en løsning som tirsdag ble godkjent av Fylkesmannen. Nå gjenstår den endelige godkjenningen fra plan og bygg, men dette er som en formalitet å regne. Likevel kan det bli vanskelig å få gjort arbeidet på stranda før badesesongen setter inn for fullt.

– Vi håper på å komme i gang i starten av juni, og det tar trolig et par måneder å få fikset det. Det går dessverre utover badesesongen. Det vil bli lagt en større ledning som legges ut på stort dyp, og da vil ikke brukere av stranda legge merke til dette. Vi må likevel stenge stranda i anleggsperioden. Det er også en mur der som kommer til å bli utbedret slik at det vil se finere ut når det er ferdig, sier Funderud.

Ønsket toalett

Velforeningen ønsket også et handikaptoalett på Børraverket eller i sentrum. Her ble de enige med kommunen om at Børraverket var for liten, men kommunen ser på et mulighet for å få til et toalett i sentrum ved pumpehuset der det er vann, avløp og strøm.

– Dette blir kanskje fulgt opp av en annen avdeling i kommunen. Et toalett må prioriteres i investeringsbudsjettet. Det er foreløpig ikke lagt inn der, skriver kommunen i oppsummeringen etter befaringen.

Les også

Politisk vilje for å redde Sunnestranda: – Det er fryktelig leit hvis den raseres

Også ved Børraverket har det vært problemer etter at Hurum kommune/Viva engasjerte en entreprenør for å gjøre noe arbeid ved stranden. Det ble sprengt, og svaberget på stedet ble ødelagt. Ifølge oppsummeringen til kommunen er det forsøkt å reparere med tørrsteinsmur og fylt på med jord bakenfor for å lage gressplen.

– Vellet har hatt dugnad på Børraverket hvert år, for å prøve å få reparert skadene, men dette vaskes ut hver vinter og er ikke en varig løsning.

Ser på løsning

Konklusjonen etter befaringen i starten av mai er at kommunen ser på en mer varig løsning på problemet.

– Antagelig med større og noe høyere steiner som festes, slik at ikke jord og sand vaskes ut på nytt. Det må søkes om dispensasjon for tiltak i strandsonen, og det vil derfor antagelig ta noe tid. Velforeningen er innforstått med dette, men håper at det kan repareres før sommeren 2021, skriver kommunen.

Les også

Oppgraderer Knivsvik for 250.000 kroner

Kommunen var også ved Odden der det står et skilt med innkjøring forbudt. Det er også satt opp skilt med privat parkering på de stedene det går an å parkere. Velforeningen ønsker å få merket noen av parkeringsplassene som offentlige, gjerne handikapparkering.

– Kommunen avklarer hvilke avtaler som foreligger for parkering og vurderer skilting av offentlige parkeringsplasser, særlig for handikap. Kommunen tar kontakt med oppmåling for å få innsyn i gamle avtaler, skriver de i sin oppsummering.

Kommentarer til denne saken