Gå til sidens hovedinnhold

Gunn-Torill går fra "venstrevridd" til «Red Devil»: - Jeg måtte ha noe å engasjere meg i etter politikken

Etter 17 år som lokalpolitiker i Hurum, takket Gunn-Torill Homme Mathisen (58) for seg når Hurum gikk over i historien, og ble innlemmet i Asker kommune.

Det å være lokalpolitiker blir en livsstil, man må hele tiden være oppdatert på ting som skjer i samfunnet, og ha klare meninger når viktige saker skal diskuteres.

Det går med mye tid til å lese saksdokumenter for den som engasjerer seg helt og fullt som politiker. Gunn-Torill kom til et punkt da hun bestemte seg for å avslutte sin politiske karriere, og hun var klar til å takke for seg da Hurum gikk inn i Asker.

Hva nå?

– Jeg hadde tenkt en del på hva jeg skulle fylle tiden med, når jeg ikke lenger var opptatt med politikken, sier Gunn-Torill.

På hjemmebane forteller hun at mye av tiden har gått med i den store hagen, og det rehabiliterte drivhuset. Roser, såing av frø og dyrking av grønnsaker gir mye glede. Det var mye ledig tid igjen i når jobben som sykepleier var utført.

Det var ikke noe som umiddelbart dukket opp som en selvfølge når hun hadde bestemt seg. Men det var viktig at det var noe hun kunne bli engasjert i. Det ble litt grubling før hun til slutt tok et valg - og landet på fotball.

- Mye følelser

I oppveksten var Gunn-Torill en ivrig håndballspiller, men hun hadde også stor interesse for fotball.

– Jeg har alltid vært interessert i fotball, og vokste opp på en tid hvor det var tippekamp på NRK hver lørdag. Det fikk jeg alltid med meg, sier hun.

Da valget nå var tatt, var det om å gjøre å finne laget hun skulle engasjere seg for. Det måtte være noe stort, større enn de norske fotballagene, et lag som betydde mye for mange og hadde gode grunnleggende verdier.

– Det er mye følelser i fotball. Skal du følge med et lag må du være forberedt på oppturer og nedturer og det skaper veldig engasjement, sier Gunn-Torill.

Manchester United er verdens største fotballklubb, og da klubblegenden Ole Gunnar Solskjær tok over som trener etter José Mourinho falt det noen brikker på plass. Plutselig ble det kjempemorsomt å følge med på fotball igjen.

Argentina var storfavoritt

Det var under verdensmesterskapet i 1978 da Argentina ble verdensmestere for første gang at hun ble bitt av fotballbasillen for alvor.

– Hele døra til rommet mitt var tapetsert med avisutklipp av det argentinske landslaget i fotball, forteller hun.

I Herøy kommune på Sunnmøre hvor Gunn-Torill vokste opp, var det stor rivalisering mellom Bergsøy IL fotball og Hødd fra nabokommunen og hun heiet selvfølgelig på Bergsøy

For dem som kommer fra Hurumhalvøya, kan nok rivaliseringen sammenliknes med de lokale lagene som spiller i Eliteserien nå, Strømsgodset og Mjøndalen.

Avgjorde mesterligaen

I 1999 avgjorde Solskjær Champions League finalen mot Bayern München da han satte inn vinnermålet etter to minutter av tilleggstiden.

– Dette var et av de største fotballøyeblikkene jeg har hatt, sier Gunn-Torill og det var med på å vekke fotballinteressen litt til live igjen nå, men det var tre ettåringer som hadde hovedfokus da.

Nå har Gunn-Torill meldt seg inn i Supporterklubben og blitt «Red Devil» som supporterne kalles. Hun ser alle kamper, og følger med på alt som skjer. Hun har også erfart at informasjonen som kommer fra klubbens egne direktesendte pressekonferanser og nyhetssaker fra Supporterklubben er sannferdige.

– Der vet jeg at jeg får førstehåndsinformasjon, og ikke en sak som bare er laget for å få klikk, sier hun.

Hvem er best?

Hvilken spiller er du mest fan av?

– Det er Marcus Rashford, han er ikke bare en god fotballspiller, men en helt også utenfor banen. Han har kjempet en kamp mot Engelske myndigheter for at barn skal få gratis skolemat, og fått den britiske regjeringen til å snu to ganger. Han har selv vokst opp i en fattig familie med dårlig råd, og vet hvor mye det betyr for mange barn å få dette måltidet på skolen. Denne innsatsen står det respekt av, svarer hun, og legger til at bekjempelse av barnefattigdom har vært en av hennes hjertesaker opp igjennom den politiske karrieren.

I tillegg mener hun Bruno Fernandes har vært en nøkkelspiller for Manchester United i 2020. Han ble klubbens «store frelser» da han kom i januar, og har betydd mye for laget denne sesongen.

Analyse

Hva er målsettingen for Manchester United?

– Nå har vi jo røket ut av Champions League, men målet er å komme raskt tilbake, sier Gunn-Torill, og legger til at det tar nok litt tid.

Som manager er Solskjær alltid under press og laget må jobbe hardt, og målrettet om de skal prestere godt. Sammen med klubben har han gått ut og sagt at de skal bygge et lag for framtida. Klubben har en langsiktig plan hvor de satser på unge spillere. De har eget fotballakademi med mange talentfulle unge spiller. De beste av dem får etterhvert prøve seg på førstelaget.

– Denne sesongen bør Manchester United ha fullt fokus på topplassering i Premier League, mener Gunn-Torill.

Det har lenge sett ut som laget skulle kunne få en 3–4 plass, men med én kamp mindre spilt enn de andre lagene øverst på tabellen, er ikke lenger utenkelig at de kan nå helt topps.

Hva med familien

Hva synes resten av familien om fotballinteressen?

– Mannen min Per, er Tottenham-supporter og trekker seg tilbake når det blir kamp og for mye engasjement, sier hun leende.

- Det er sånn at når Manchester United scorer så står mor og brøler. Men det blir såpass mye Manchester United at han ser ut til å heie mer og mer på favorittlaget mitt han også, røper hun..

Sønnen Håkon deler mammas interesse for fotball og heier på samme laget. Det gjør også Henrik, som studerer i Kristiansand. Han utveksler gjerne opphetede tekstmeldinger med mor, mens de ser på kampene fra hvert sitt sted.

– Henrik har flere ganger tenkt at han burde hatt en desibelmåler for å sjekke lydnivået på mor når Manchester United scorer mål, sier hun.

- Bonussønnen Anders heier på Liverpool, og synes nok vi andre heier på feil lag, sier Gunn-Torill, mens tredjemann, Kristian er helt uinteressert i sport.

Drømmer om hjemmekamp

– Enten elsker du eller så hater du Manchester United, men ingen er likegyldige til dette laget, påstår hun.

Etter jul skal supporterklubben lage en musikkvideo med en egen sang på melodien «Take me home country road», som har fått tittelen «Take me home United Road» og det skal Gunn-Torill selvsagt være med på.

– Planen min var å oppleve en kamp på Old Trafford i 2020, sier Gunn-Torill, det hadde vært stort, men det ble jo umulig.

- Men jeg skal få til det når det blir mulig å reise igjen, sier hun, og legger til: Kanskje blir det en familietur.

Kommentarer til denne saken