blitt ungdommens kjæreste eiendel de siste årene. Men nå har ledelsen ved skole, foreldrene og mange av elevene sett seg lei på overdreven mobilfokus.
– Vi hadde en prosess med elevrådet og lærerne, og det var delte meninger blant dem alle på å innføre en mobilfri skole. Men foreldrene tok initiativ til et totalforbud, og nå ser vi resultatet etter bare et par måneder, sier rektor Haydar Øzbal ved Spikkestad ungdomsskole.
Få klager
Ifølge rektor har elevene blitt mye mer aktive i friminuttene etter at mobiltelefonene har blitt låst inn i egne mobilskap.
– Dette har gått overraskende bra. Vi har sett hvor mye mobilen har tatt vekk oppmerksomheten, og spesielt i friminuttene hvor elevene nesten ikke snakket sammen, forteller rektor.
Men med rehabiliteringen av skolen, har de satset stort på å ha et bredt aktivitetstilbud for elevene. Nå brukes bordtennisbord, lekeapparater og biblioteket i hvert eneste friminutt.
– Det har hjulpet at vi har lagt ting til rette for elevene. Det er få som klager, sier Øzbal.
Det er riktignok noen elever som sniker seg unna forbudet, men de som blir fersket får inndratt mobiltelefonen til skoleslutt den dagen.
Økt konsentrasjon
Mobilfri skole er et prøveprosjekt, og varer ut dette skoleåret. Før skolestart i 2016, skal elevråd, FAU, lærere og skoleledelsen evaluere og se på om dette kan bli en mer langvarig løsning.
Elevene Mille Veum, Juliane Bjelde, Sandra Fossholm Røen og Iver Sletten i klasse 10D, er alle enige om at mobilfri skole har økt elevenes konsentrasjon.
– Det er ikke alle som følger reglene, for det er blandete meninger. Men vi har helt klart blitt mye mer sosiale, sier Røen.
– Det er ikke så mange som sitter og spiller på mobilen, for det var det mye av før, sier elevrådsleder Iver Sletten.
Elevene mener også at mobilforbudet har økt elevenes konsentrasjon i skoletimene.
– Det var vanlig at man satt med mobilen under pulten for å snapchatte eller spille. Men nå er det nesten ingen som gjør det lenger, sier Veum.
Ulemper
Jentene mener også at mobilfri skole har ført til mindre press på å se fine ut til enhver tid.
– Man tar jo bilder hele tiden med mobil, og jeg merker at jeg ikke trenger å sminke meg hver dag for å se bra ut. Det er nok mange som slapper mer av nå, mener Bjelde.
De har også sympati med lærerne som var et yndet fotoobjekt i skoletimene.
– Dette er også en god løsning for lærerne, for det var som tok bilde av dem og hva de drev på med i timen. Jeg tror ikke det var for å være slem, mest for å tulle, sier Sletten.
Selv om de er fornøyde med mobilforbudet, ser de også at det har ført til noen ulemper. Tidligere brukte de mobilen for å skaffe informasjon til oppgaver.
– Nå må vi fram med datamaskinene, og det er mer tungvint, sier Veum
– Det er heller ikke like lett å få tak i hverandre, sier elevene som likevel ikke er i tvil om at skolen har tatt en god avgjørelse med mobilfri skolehverdag.