Brannvesenet med strengere krav til dem som eier hytte på halvøya

KRAV: En forskrift fra 2016 fører til at fritidseiendommer med fyringsanlegg får krav om feiing og tilsyn.

KRAV: En forskrift fra 2016 fører til at fritidseiendommer med fyringsanlegg får krav om feiing og tilsyn. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I Hurum kan eiere av nærmere 3 000 fritidsboliger vente seg besøk av brannvesenet på grunn av en ny forskrift.

DEL

Det er forskriften om brannforebygging som trådte i kraft 1. januar 2016 som gjør at hytteeiere snart kan vente seg besøk fra brannvesenet.

– Feiing og tilsyn på fritidseiendommer ble lovpålagt i 2016. Det betyr at kommunen nå er pålagt å feie og føre tilsyn med fyringsanlegg i fritidsboliger på lik linje med vanlige bolighus, forteller prosjektleder i Hurum brannvesen, Rolf Sigurd Sørensen.

I en pressemelding fra Hurum kommune går det fram at forskriften berører opp mot 3 000 fritidsboliger bare i Hurum alene. Alle fritidsboliger med fyringsanlegg i Hurum skal få besøk av feieren.

For å vite hvilke fritidsboliger dette gjelder og hvor ofte det skal feies, har Hurum brannvesen startet et kartleggingsprosjekt.

Les også: Brannsjef synes forsinkelse rundt ny brannstasjon er uheldig

Meldeplikt

I midten av oktober ble det sendt ut et informasjonsbrev om den nye forskriften og det nyoppstartete prosjektet, til alle eiere av hytter og fritidseiendommer i kommunen.

– Den nye forskriften sier at den enkelte hytteeier har meldeplikt til det lokale brannvesenet vedrørende tilstand på eiendommens skorstein og fyringsanlegg, opplyser Sørensen.

Kartleggingsprosjektet ble satt i gang av kommunen i sommer, og vil i første omgang vare i ett år. Da håper brannvesenet å ha godt nok grunnlag for å kunne legge tjenesten ut på anbud.

Les også: Brannkonstablene Ingjerd og Berit: - Det holder ikke med muskler i denne bransjen

Prosjektleder: Rolf Sigurd Sørensen i Hurum brannvesen har ansvaret for å følge opp det ett år lange kartleggingsprosjektet.

Prosjektleder: Rolf Sigurd Sørensen i Hurum brannvesen har ansvaret for å følge opp det ett år lange kartleggingsprosjektet. Foto:

Engangsgebyr

Det er stor sannsynlighet for at selve tilsynet og feiingen ikke gjennomføres før i 2020.

– Det tar noe tid å kartlegge tilstand på fyringsanleggene rundt om i Hurum og finne god leverandør. Vi kommer til å informere mer om tjenesten i forkant av tilsynet, og alle hytte- og fritidsboligeiere i Hurum vil få en SMS-varsling god tid før feieren kommer, sier Sørensen.

Han ber alle som får brev fra brannvesenet fylle ut svarskjema og sende inn per brev eller elektronisk.

– Det er også sendt ut en faktura med et engangsgebyr som er basert på selvkostprinsippet. Alle som har pipe og ildsted må betale dette gebyret for å dekke kartleggingsarbeidet. Det er derfor viktig at også de som ikke har fyringsanlegg tar seg tid til å fylle ut skjemaet og melde fra til oss. De skal selvfølgelig slippe å betale gebyret, påpeker prosjektlederen.

Artikkeltags