I annen etasje på Kulturhuset Hovtun på Klokkarstua ligger Fru Nilsens bunadsverksted. Innehaver Hege Marie Nilsen driver ikke bare med bunadssøm og sykurs; hun har også åpnet et bunadshotell.

– Jeg tror dette er det eneste bunadshotellet på Østlandet. Jeg vet det finnes ett eller to på Vestlandet, og ett i Nordland, forteller hun.

Lokalene på Hovtun overtok hun etter at Berg og Blåne flyttet til Tofte. Hvor lenge hun kan bli der, er imidlertid usikkert.

Trenger ikke garasje

I desember publiserte RHA nyheten om at Kulturhuset Hovtun skal selges. Eierne, Kulturhuset Hovtun AS, var klare på at de ønsker å la Hovtun forbli et fellessted på Klokkarstua. Likevel er det usikkert hva som skjer, og Nilsen har forberedt seg på muligheten for at hun må ut i løpet av året.

– Hvis det skjer, har jeg en plan B. Da flytter jeg bedriften inn i garasjen. Jeg trenger jo ikke garasje, jeg, ler hun.

Bunadshotellet, som åpnet i slutten av september, fungerer omtrent på samme måte som et dekkhotell: Man betaler for trygg oppbevaring, og henter ut bunad og tilbehør når man trenger den. Derfor er det viktig at lokalene egner seg.

– Dette rommet har vært et gammelt dokumentarkiv, så det er rimelig brannsikkert med tykke betongvegger, sier hun.

Hun forteller at hun bedriften har god forsikring, men anbefaler likevel at kundene også har forsikring på bunaden sin.

Flere «gjester»

For øyeblikket er det stille på det spesielle «hotellet». Kapasiteten er langt fra fylt opp.

– Det kan være at det er stille før stormen, rett og slett. 17. mai nærmer seg jo, og jeg har en del oppdrag med konfirmanter framover. Men det er nok litt stille over alt nå. Det er mange som kanskje ikke har gått med bunad på et par år, som muligens trenger omsøm.

Hun understreker at det er plass til flere oppdrag imellom de hun allerede har.

– Og jeg vil gjerne ha flere «hotellgjester», påpeker Nilsen, som også kan inkludere små reparasjoner og skjortevask i hotellprisen, og sørger for at alt er klart når bunaden skal hentes ut.

– Sitter aldri rolig

Inne i bunadsverkstedet er det mye som tyder på at bunadshotell ikke er det eneste Nilsen driver. Flere sy- og overlockmaskiner, hjemmestrikkede luer og egendesignede barnekjoler gjør det klart at innehaveren gjør det meste innen søm og håndarbeid.

– Jeg sydde litt sommerkjoler i sommer, og har til og med sydd brudekjoler, skjønt det er mye jobb. I tillegg holder jeg grunnleggende sykurs, og vurderer å starte et sykurs i omsøm også, som har blitt mer og mer populært.

Hun legger lattermildt til:

– Jeg sitter jo aldri rolig uten å ha noe håndarbeid i hendene.

Fra andre kulturer

Hovedgeskjeften er imidlertid bunadssøm, og spesialiteten er Hardangerbunad.

– Det er det jeg syr mest, men jeg er ikke låst til det. Jeg tar det jeg får av oppdrag, forteller hun.

Blant annet har hun designet og sydd flere bunadsinspirerte festdrakter. Av og til får hun henvendelser litt utenom det vanlige, som hun mer enn gjerne kaster seg over.

– Det er mange norske folk som ikke har røtter i Norge, og det hender jeg får spørsmål om å ta inn elementer fra andre kulturer i festdrakter. Det kan jeg selvfølgelig gjøre på ulike måter, smiler syersken.