Filmen hadde premiere på norske kinoer i fjor og handler om de tre brødrene Inge, Markus og Håkon Wegge som reiser til Bjørnøya på eventyr. Brødrene er oppvokst på Klokkarstua og har gått på Steinerskolen på Holtebrekk.
Hurum-besøket markerer starten på en Buskerud-turné i regi av Den kulturelle skolesekken.
Markus skal vise filmen for mer enn 2.000 elever i Buskerud.
– Men bare i Hurum får samtlige grunnskoleelever anledning til å se den, forteller Mette Indrehus i Den kulturelle skolesekken Buskerud.

En arktisk lekegrind

– Det handler om å følge drømmen sin, forteller Markus.
Brødrene Inge (28), Markus (27) og Håkon (25) Wegge dro til Bjørnøya på jakt etter den perfekte bølgen. Der tilbrakte de to vårmåneder for et par år siden. Samtidig lurte en konstant trussel fra isbjørn. Inge ventet barn hjemme i Norge. Samtidig måtte de passe seg for ikke å bli skadet mens de surfet i ekstreme bølger, kjørte snowboard ned bratte skrenter og kitet ned fjellsidene.
– Vi lærte oss å sy i hud, og vi hadde med et utvidet førstehjelpsskrin med morfin. Men det var uaktuelt å skade seg, for vi hadde ingen tilgang på hjelp, forteller Markus.

Tar æren – og skylda

Faren Lars Wegge skjønte tidlig at han var far til tre eventyrere.
– De to eldste guttene og jeg var på ski langt innover mot Hallingskarvet. Det var møkkavær. Snøen pisket i ansiktet, himmel og land gikk i ett, forteller han.
De hadde vært ute i mange timer, og Lars gledet seg til å komme tilbake til hytta og peisbålet.
– Vi var på vei hjem da vi fikk øye på en hengeskavl, forteller Lars.
De to guttene begynte å grave i skavlen for å lage en tunnel til å stå på ski gjennom. Markus på åtte fôr den lange veien tilbake til hytta etter spade. De fullførte tunnelen, og da begynte showet. De satte utfor inni tunnelen.
– De prøvde seg på skavlhopping. Om og om igjen. Leke, leke. Da viste gutta hvem de var, sier Lars.
Siden den gang har det bare fortsatt.
Nå er det ingenting som overrasker meg lenger, konstaterer faren.
– Et lekent friluftsliv i oppveksten, mye kreativitet og støtte til det vi ville gjøre, har gjort oss til eventyrere, bekrefter Markus.
Lars er stolt av de tre eventyrersønnene sine.
– Jeg føler at jeg har mye av æren for at de har blitt sånn. Men om en av dem skulle dø i en ulykke – da tar jeg 100 prosent av skylda, sier Lars som selv driver med den statistisk risikofylte sporten isklatring – når han ikke er lærer på Steinerskolen i Hurum.
Det var en spesiell opplevelse for Markus å komme hjem og vise filmen for samtlige grunnskoleelever i Hurum i Holtebrekkhallen tirsdag og onsdag denne uka.
– Det er en spesiell energi her, sier han.