Gå til sidens hovedinnhold

"Faktisk litt urettferdig"

Artikkelen er over 1 år gammel

LEDER: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For en tid tilbake var det en debatt i Hurum kommunestyre om søndagsåpne butikker. Politikerne diskuterte om de skulle følge en anmodning fra handelsstanden i Sætre om å søke Fylkesmannen om å få holde søndagsåpne butikker.

De folkevalgte var svært positive til henvendelsen, men ikke enige om omfanget. Det endte med at det ble et flertall for å søke Fylkesmannen om å få holde søndagsåpne butikker i Sætre fra mai til oktober. Høyre og Fremskrittspartiet ville at butikkene selv skulle få bestemme hele året, men resten av kommunestyret ville begrense dette til perioden fra mai til oktober.

Men tidsrammen som flertallet gikk inn for har nå ingen betydning. Fylkesmannen har fastslått at Sætre sentrum ikke er noe typisk turiststed, og dermed heller ikke kan få holde søndagsåpne butikker.

Så kan man diskutere om hvor fritt dette burde være – om butikkene selv skal få bestemme hvor ofte de vil ha søndagsåpent eller om kommunen selv skal bestemme det. I dag er man avhengig av godkjenning fra Fylkesmannen for å få det til.

Les også

Fylkesmannen setter foten ned for søndagsåpne butikker

 

Slik ordningen er i dag, slår det i hvert fall veldig ulikt ut i forskjellige kommuner. Drammen er en typisk turistkommune, og det betyr at butikkene kan ha søndagsåpent. Flere steder i Drammen er det søndagsåpne butikker i områder som absolutt ikke har noe turistpreg.

I kontrast til dette ser vi at Sætre sentrum – som faktisk bærer preg av å være en liten turistmagnet om sommeren – ikke skal få lov til å holde åpne butikker på søndager.

I det moderne og svært tilgjengelige samfunnet vi lever i, fortoner det seg dessuten ganske overregulerende at de som driver butikk i Sætre ikke skal få holde åpent noen søndager i turistsesongen for blant annet å bidra til å styrke muligheten for helårsbutikken på slike småsteder som Sætre.

Flere lederartikler her

Kommentarer til denne saken