Gå til sidens hovedinnhold

I 15 år jobbet Eva Ødegaard på Bærum sykehus, så brøt hun tvert og fulgte drømmen. Nå står hun midt i lamminga på Evas farm i Asker.

“Billy” og “Lilly” og “Sjokolade” hopper allerede fornøyde rundt i høyet som om de aldri skulle ha gjort noe annet, selv om det bare er en uke siden de kom til verden.

- De klarer seg med en gang og står på bena nesten fra de blir født, sier Ødegaard.

Hun forlot en krevende og stressende jobb ved kreftavdelingen på Bærum sykehus for å følge drømmen om egen gård i Asker. Hun hadde nettopp fått på plass nytt drivhus og lokaler for å drive matkurs, bakekurs og pizzakurs, da koronaen satte inn.

En dag kom det en stor trailer inn på gårdsplassen. Eva gikk ut for å hjelpe den å snu, men det viste seg at det faktisk var til Eva den skulle. Bilen var full av et gammelt stabbur som mannen hadde bestilt. Han hadde kjøpt det usett etter en annonse. Han hadde bare glemt å si det til Eva. Hun smiler likevel fra øre til øre når hun forteller den elleville historien. Da var de midt i oppussingen av gården og mannen bedyret at de slett ikke trengte å sette opp stabburet med en gang. Nå står det vakre stabburet også oppe som en pryd på tunet. Der er det innredet et romantisk soverom for to dersom noen skulle ønske seg en romantisk middag med overnatting i landlige omgivelser.

Eva gleder seg til samfunnet åpner igjen så hun får kommet i gang med alt som er klappet og klart. Som om ikke det var nok kommer det snart en hel sverm med nye husdyr til gårds. Honningslyngen og materialer for bikuber ligger klare. Snart ankommer biene.

Fra fjøset høres koselig breking. Det er midt i lamminga og de nye verdensborgerne hopper allerede fornøyd omkring, selv om det ikke er mange dagene siden de så dagens lys for første gang. Tre nydelige lam har hun fått, og fortsatt er det en av søyene som skal lamme.

Eva har satset på norsk spelsau. Der har både søyene og værene horn.

- De er veldig flinke, og lammingen har gått veldig greit, sier Eva.

- Det er helt magisk å oppleve. Jeg har nesten ikke gjort noe, måtte bare fjerne en av fødselshinnene, som var litt seig. Ellers har de klart alt selv. Søyene og lammene er så tillitsfulle.

De er helt klart vant til besøk og mennesker rundt seg, og vi får lov til å komme helt inn til de nyfødte.

- Det er så en kan bli helt rørt av å være sammen med de koselige sauene i denne perioden og så lukter lammene så godt, sier Eva og løfter opp "Sjokolade". Det vesle lammet gir matmor en suss midt på munnen. Tydeligvis glad og fornøyd med litt kos.

- Gården i Asker er en drøm

Eva Ødegaard

- Gården i Asker er en drøm, forteller Eva.

- Jeg har gått og ridd lenge på en av gårdene her i nærheten og så dukket denne muligheten opp. Nå gleder jeg meg til å komme i gang når Norge åpner igjen. Hun legger ikke skjul på at det har vært tøft å ha alt ferdig og så plutselig måttet stenge.

- Gården har gitt meg mulighet til å dyrke blomster og grønnsaker og ha dyr. Hønsehuset er full av høner som spankulerer omkring på høners vis og legger de herligste egg, som hun selger. Jeg har også noen tanker om gårdsmat som opptrening som livsstilsendring og terapi etter sykdom, men det får komme etterhvert, sier Eva.

- Nå må jeg først bli ferdig med lammingen!