Partiet Venstre kan smykke seg med ei stolt og progressiv fortid. Med Johan Sverdrup ble parlamentarismen, og dermed en banebrytende demokratisk reform, gjennomført i 1884. Seinere har Venstre også stått for store velstandsfreformer.

Men nylig hadde partiet landsmøte som fattet vedtak som kjennes som et gufs fra fortida, da vanlige arbeidstakere sto med lua i handa. Nå handler det først og fremst om sykepenger. Venstre har vedtatt at arbeidstakere skal bære mer av den økonomiske byrden av å bli sjuk. Egenandel, kaller de det.

Spesielt nå er dette ikke bare umusikalsk. Det er direkte provoserende. Myndigheten ber i disse pandemitider folk å holde seg hjemme dersom de har et snev av sjukdom i kroppen. Nå mener Venstre at det også skal straffes økonomisk ved at de må betale en egenandel av de første sjukedagene.

Dessuten går også partiet løs på AFP-ordninga. LO-leder Peggy Hessen Følsvik har naturligvis helt rett i når hun påpeker at Venstres vedtak vil sende flere småsjuke nordmenn på jobb, noe som i 2020 og 2021 ville bidratt til økt spredning av pandemien.

Venstre er blitt kanskje det mest arbeidslivsfiendlige partiet vi har. Etter meningsmålingene å dømme, ligger Venstre på sotteseng. For vanlige arbeidstakere vil det være en fordel om de fortsatt blir liggende der.

Ei stolt, historisk fortid sletter de sjøl over.