Gå til sidens hovedinnhold

Et gufs fra fortida

MENINGER

Partiet Venstre kan smykke seg med ei stolt og progressiv fortid. Med Johan Sverdrup ble parlamentarismen, og dermed en banebrytende demokratisk reform, gjennomført i 1884. Seinere har Venstre også stått for store velstandsfreformer.

Men nylig hadde partiet landsmøte som fattet vedtak som kjennes som et gufs fra fortida, da vanlige arbeidstakere sto med lua i handa. Nå handler det først og fremst om sykepenger. Venstre har vedtatt at arbeidstakere skal bære mer av den økonomiske byrden av å bli sjuk. Egenandel, kaller de det.

Spesielt nå er dette ikke bare umusikalsk. Det er direkte provoserende. Myndigheten ber i disse pandemitider folk å holde seg hjemme dersom de har et snev av sjukdom i kroppen. Nå mener Venstre at det også skal straffes økonomisk ved at de må betale en egenandel av de første sjukedagene.

Dessuten går også partiet løs på AFP-ordninga. LO-leder Peggy Hessen Følsvik har naturligvis helt rett i når hun påpeker at Venstres vedtak vil sende flere småsjuke nordmenn på jobb, noe som i 2020 og 2021 ville bidratt til økt spredning av pandemien.

Venstre er blitt kanskje det mest arbeidslivsfiendlige partiet vi har. Etter meningsmålingene å dømme, ligger Venstre på sotteseng. For vanlige arbeidstakere vil det være en fordel om de fortsatt blir liggende der.

Ei stolt, historisk fortid sletter de sjøl over.

Kommentarer til denne saken