Gå til sidens hovedinnhold

Er du ensom? Det har vart lenge nå, og det begynner å røyne på. Jeg tror vi kjenner det, både du og jeg.

Det har vart lenge nå, og det begynner å røyne på. Jeg tror vi kjenner det, både du og jeg. De sosiale treffpunktene vi tok for gitt, omgang med familie, venner, kolleger og bekjente, enten vi var vant til å treffes jevnlig eller mer sporadisk. I pandemiens spede start skjønte vi ikke hva denne unntakstilstanden ville gjøre med oss over tid.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Noen av oss er veldig sosiale, andre ikke. Likevel tror jeg vi alle kjenner at kontakt med andre mennesker påvirker og bekrefter identiteten vår. Det gir tilhørighet, påfyll og trygghet – og speiler hvem vi er som mennesker. Gjennom måned etter måned er vi nå nødt til å begrense vår kontakt med andre. Selv kjenner jeg at jeg savner å møte flere mennesker.

Koronasituasjonen er vanskelig for alle – og mer krevende enn godt er for mange. Kanskje er det ubehagelig stille, og lengselen stor etter å være virksom og aktiv. Mange unge opplever at livet står på vent. Utdannelsen de var ferdig med førte ikke til den spennende starten på neste fase de hadde sett fram mot. For andre er en givende arbeidshverdag erstattet av permittering. Andre blir sittende mest alene når de faste treffpunktene på seniorsenter eller i foreningen må avlyses på grunn av smittefare.

Jeg har tenkt mye på ensomhet den siste tiden. Den gir seg til kjenne i ulike former.

Lene Conradi

Å flytte til et nytt sted og bygge nettverk kan også være krevende når alle skal holde seg mest mulig til sine nærmeste og noen få venner. En undersøkelse FHI gjorde før jul, viste at 1 av 3 studenter er ensomme. Studentlivet blir tamt i lengden, med digital undervisning og få sosiale aktiviteter.

Ensomhet gir seg til kjenne i ulike former. Den er ikke alltid lett å oppdage for andre, og kan være vanskelig å sette ord på. Vi kan kjenne oss alene uavhengig av livssituasjon og alder, og enten nettverket vårt er stort eller lite.

Ensomhet er et stort samfunnsproblem, også når det ikke er pandemi, men det siste året har nok enda flere kjent på hvordan det er å være ufrivillig mye alene. Pandemien har sånn sett vært med på å sette ensomhet på dagsorden, både fordi det er en så åpenbar konsekvens, og fordi det berører så mange. Denne bevisstheten håper jeg vi tar med oss videre – også når hverdagen blir mer slik vi er vant til.

Les også: Ta vare på hverandre

For å motvirke ensomhet kreves innsats fra flere hold; gjennom oppmerksomhet og bevisst inkludering fra oss alle som medmennesker og deltakere på ulike arenaer, gjennom tjenester kommunen står for, og gjennom uvurderlige tilbud fra frivillige og private aktører.

Et godt eksempel på sistnevnte er «Inn på tunet»-prosjektet som Hauger gård i Heggedal lanserer 4. mars. Som én av 19 gårder i Norge er de med i et pilotprosjekt, spesielt rettet mot unge og eldre mennesker, som er ensomme eller er særlig utsatt for å oppleve ensomhet. Og det kan jo gjelde så mange av oss.

Et ukentlig, hyggelig gårdstreff sammen med andre kan gi mye glede i seg selv, og kanskje blir det et skritt på veien mot mestringsfølelse, motivasjon og inspirasjon i hverdagslivet.

Les også: Bruk telefonen din, og ring en venn eller bekjent – mange føler seg alene

Slike lavterskeltilbud er gull verd, fordi de ikke krever noen merkelapp – her er alle velkomne. Kjenner du at hverdagen er litt ensformig, og tror det hadde vært fint å komme seg ut og oppleve noe sammen med andre? Her er vi mange som kan svare ja. Kanskje «Inn på tunet» eller noen av de andre tilbudene vi har i Asker er noe nettopp for deg?

Kommentarer til denne saken