Sommeren 1816 er skonnerten «Plattsburg» på vei fra Baltimore til Tyrkia for å kjøpe opium. Et betydelig antall kister med sølv- og gullmynter er lastet om bord for handelen.

Kapteinen er en slavedriver overfor mannskapet. Så mens skipet krysser Atlanteren snakkes det etter hvert om mytteri under dekk, ikke minst også fristet av at skipet har verdier som kan gi mannskapet et sorgløst liv.

Kastes over bord

Etter flere forsøk klarer de å kaste kapteinen og to andre offiserer over bord. Nå må mytteristene finne en fjern havn å stikke seg bort, og av alle steder havner de i uthavnen Kleven utenfor Mandal.

Mytteristene strør om seg med penger og deres livsførsel setter sitt preg på det lille stedet. De vekker såpass oppsikt at ryktene etter hvert når den amerikanske konsulen i Kristiansand.

Slik endte det

– Hvordan det til slutt ender med mytteristene, kan du få høre i kåseriet historikeren Dag Hunstad skal holde på Filtvet fyr tirsdag 4. oktober, forteller Ekern.

Historikeren Hunstad – som har kystkultur og lokalhistorie som spesialområder – har med grunnlag i utenlandske og lokalhistoriske kilder fra Sørlandet skrevet en bok om den ramsalte historien som både er en sann røverhistorie og en spennende kriminalroman.

Boken har han kalt «Sølvskonnerten» og boken har fått flotte kritikker.