Gå til sidens hovedinnhold

En gigant i norsk yrkes- og organisasjonsliv har gått bort 

MINNEORD:

Ørnulf Samuelsen 04. 10. 1942 – 20.10. 2021

Det som skal bli en gigant, kommer til verden. Ørnulf Samuelsen ble født i Glomfjord tidlig i oktober i 1942, når krigen herjet som verst både i Norge og ellers i Europa. Det skulle vise seg at det var født en gigant, som skulle få meget stor betydning både innenfor idrettens organisasjonsliv, så vel som den yrkesmessige delen. Og det er takket være nettopp Ørnulf, at Sætre IF Graabein kan feire 150 årsjubileum i 2022.

Kort oppsummering. Ørnulf vokste opp sammen med familien, mor og far, og sine tre søsken, Randi, Reidar og Trond. Han bedrev idrett fra tidlige gutteår, og var aktiv både innenfor skihopping, fotball og friidrett. Ved siden av at han spilte trombone i Glomfjord Hornmusikkorps. Etter endt realskole, i 1959, flyttet han sammen med familien til Hokksund. Og i 1975 flyttet Ørnulf med familien til Sætre i Hurum. Der han først bodde sammen med sin Britta og sine to barn, inntil de flyttet ut, Geir Harald og Benedicte, frem til han ble så syk, så rammet av Parkinson, at det ble umulig for ham å bo hjemme, umulig for hans hengivne Britta å strekke til, og dermed ble Klokkarstua bo- og omsorgssenter endestasjonen for Ørnulf.

Et symbol på mangfoldighet. Ørnulfs liv og virke er så enormt, så mangfoldig og så bredt, at årstall og tidsepoker må dessverre utelates i enkelte tilfeller, men selvsagt skal det bringes til torgs alt hva han har gjort, og hvilken betydning han har hatt, særlig innenfor idrettens organisasjonsliv, både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt – og selvsagt skal jeg legge kronologien best mulig til grunn. Det norske Forsvaret og Politietaten Ørnulf har vært lærer på både Krigsskolen og Politihøgskolen, han har tjenestegjort FNs fredsbevarende styrker (som fikk Nobels Fredspris i 1988). Han har hederstegn fra Norske Reserveoffiserers Forbund (NROF).

Liv og virke. Gjennom store deler av 70-tallet var han konsulent i Norges Skøyteforbund. Han har også vært lagleder (1983 – 1988) for skøytelandslagets allround-gruppe, i både OL, VM og EM. Han jobbet store deler av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet som konsulent i Norges Idrettsforbund. Ørnulf var i en periode på hele 15 år, dirigent i Skøytetinget. Han var ansvarlig for ishockey-turneringen under OL på Lillehammer i 1994, og han har vært landslagstrener i motorcross. På grunn av sin jobb som organisasjonssjef i Buskerud Idrettskrets, kunne dessverre ikke Ørnulf ta lokale verv i Graabein. I 2002 ble han hedret med NIFs hederstegn.

En atlet av de sjeldne. Av egne bragder, gjennomførte Ørnulf Den Store Styrkeprøven (Trondheim – Oslo på sykkel) hele 16 ganger. Han gikk Nijmegen-marsjen det samme antall ganger - en firedagers marsj i Nederland, hvor man må gå mellom 30 og 50 kilometer hver dag. Han fikk Idrettsmerke-statuetten i 1978, for å ha gjennomført og klart kravene, hele 15 ganger. Ørnulf konkurrerte også i militær femkamp, var selv en habil friidrettsutøver, med personlig rekord på 1.80 i høyde. Scandinavian Star-ulykken i 1990 I april 1990 omkom 159 mennesker i brannen om bord på Scandinavian Star. Blant de omkomne var Ørnulfs mor, Reidun, hans bror, Trond, og hans svigerinne, Sylvi. En tragedie som bet seg fast i Ørnulf helt til det siste. Kort tid etter ulykken, tok Ørnulf initiativet til å opprette en pårørende-gruppe for de etterlatte, og satt her som leder i flere år.

Ørnulf var med på å endre lokalhistorien til Sætre Idrætsforening Graabein. I alle år, helt frem til 1996, var den offisielle stiftelsesdatoen til den lokale idrettsforening, IF Graabein, 04. februar 1917. Men allerede i 1986 startet Ørnulf det møysommelige og tidkrevende arbeid, for å få endret datoen og årstall til da klubben virkelig oppsto, nemlig 10. september 1872. Resultatet med å spore denne informasjonen, gikk via Riksarkivet, hvor artikler fra lokalaviser på denne tiden, blant annet Buskerud Amstidende og Buskerud Blad, måtte spores. Ørnulf var i kontakt med idrettshistorikere og la ned et nitidig arbeid for å få dette gjennomført. Den 27. november 1996 fikk klubben endelig godkjent å endre navnet og sammenslåingen av Sætre IF og IF Graabein til Sætre Idrætsforening Graabein (stiftet 10. september 1872), av Buskerud Idrettskrets.

Ørnulfs siste år. Ørnulf ble rammet av Parkinson allerede på 90-tallet, og han ble innvalgt i styret i Norges Parkinsonforbund både lokalt og nasjonalt. Etter hvert som sykdommen skred frem, og Ørnulf ble mer og mer avhengig av hjelp, hvor hans kjære Britta til slutt følte at hun ikke strakk til, bodde Ørnulf de siste årene på Klokkarstua bo- og omsorgssenter, hvor han også sovnet stille inn, den 20. oktober 2021.

En stor takk for den historiske innsatsen Ikke bare klubben, men også Norges Idrettsforbund og norsk idrettshistorie, skylder Ørnulf Samuelsen en meget stor takk. En stor takk for den jobben han la ned, og for at vi i dag kan skrive Sætre Idrætsforening Graabein – 10. september 1872. Og derfor, takket være nettopp Ørnulf, kan Sætre IF Graabein, neste år, i 2022, feire 150 år. Det skal bli behørig markert – med Ørnulf Samuelsen tilstedeværende i våre tanker.

En gigant har forlatt oss. Det er en gigant som nå har forlatt oss, en beskjeden gigant. En mann som aldri slo om seg med store ord på egne vegne, en mann som både endret lokalhistorien, og som med stor innflytelse og betydning var med på å påvirke norsk idrett i positiv retning.

Varme tanker og hjertevarm kondolanse

Våre tanker og vår varmeste kondolanse, går til hans kjære kone, Astrid Britta, hans barn, Benedicte og Geir Harald, hans kjære barnebarn, Solveig, Lucas og Sara – og hans søster, Randi og bror, Reidar.

Kommentarer til denne saken