Huringen Ivar Granum i Asker Arbeiderparti: – Dette er en trist og mørk dag for arbeiderbevegelsen. En bauta har gått bort.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre: – Han var en av de personene jeg har møtt i voksent liv gjennom jobb, som jeg er blitt personlig glad i.

NHO-leder Ole Erik Almlid: – Han var en god og nær venn og en svært dyktig og markant leder av LO.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland: – Han var midt i sitt viktige virke for de verdier og mål arbeiderbevegelsen står for.

Ap-bastion i tidligere Røyken kommune, Børre Pettersen: – Han var en du kunne stole hundre prosent på. Han var også en person som aldri var redd for å si ifra. Hans-Christian var hel ved.

Mange pene ord er sagt og vil bli sagt om LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som sovnet inn i sin egen seng i sitt eget hjem i Slemmestad tirsdag. De fleste ordene er sagt, og det er ikke lett å finne nye gloser for å beskrive den sørgelige nyheten som nådde landet vårt tirsdag formiddag.

Slemmestad-mannen Hans-Christian Gabrielsen startet sin yrkeskarriere i treforedlingsindustrien på Tofte i 1980-årene, og ble raskt tillitsvalgt og gikk deretter gradene, både som tillitsvalg og som politiker.

Lokalsamfunnet ble snart for lite. Slemmestad-mannen var ment for større oppgaver. I 2017 ble han valgt til LO-leder etter noen år som nestleder.

Men selv om oppgavene ble større og viktige for hele landet, glemte han aldri hvor han hadde sine røtter. Et eksempel: 1. mai 2017, det samme året som han ble valgt til LO-leder, stilte han opp som hovedtaler på Tofte. Det var stor oppslutning og det var stapp fullt i Folkets Hus.

– Vi lever ikke av andres arbeid her i Norge, vi lever av hverandres arbeid, sa han blant annet til ettertanke for dem som hørte ham.

Lokalt har Gabrielsen også engasjert seg i den omstillingen og utviklingen som skjer på Tofte etter at treforedlingsindustrien ble lagt ned. Han har stilt opp på valgarrangement for Røyken Arbeiderparti i lokalvalget og alltid støttet sine partifeller lokalt, for å nevne noe.

Ute på Tofte går nå de «gamle» arbeidskarene fra den gang Tofte var et industrisentrum og fatter ikke hva som er skjedd. De tenker tilbake på den hyggelige og reale arbeidskameraten de hadde i Hans-Christian Gabrielsen.

Et helt lokalsamfunn er i sorg, Akkurat som resten av landet. Uansett om man er arbeidsgiver eller arbeidstaker, eller ingen av delene, så forstår man at Norge her har mistet en bauta, en klippe – en mann som ønsket det beste for alle, og som hadde troen på at det var plass til oss alle i det norske samfunn.

Gabrielsen etterlater seg kona Trine og datteren Camille. Våre tanker går til den nærmeste familien, og vi lyser fred over LO-lederen, ektemannen, faren og samfunnsbyggeren Hans-Christian Gabrielsens minne.

Bildeserie

SE BILDENE: LO-lederens politiske liv på halvøya