Innsamlingsaksjonen arrangeres av elevene ved valgfaget internasjonalt samarbeid. Lærer David Hunstad er hovedansvarlig for valgfaget, som startet opp i fjor.

– Vi som skole syns det er viktig at vi løfter blikket litt utenfor oss selv. Slemmestad er en veldig liten del av verden, så det er ganske viktig at vi lærer hvordan verden ellers fungerer. Samarbeid er nøkkelen der, og det ønsker vi å ha fokus på på skolen, forklarer han.

Selv om Hunstad organiserer prosjektet, er elevene selv dypt involvert. Rektor Erik Thomassen presiserer at aksjonen ikke er et opplegg som styres fra toppen.

– Dette er det elevene som driver, både elevrådet og de valgfagene som er med på det. De tar alle avgjørelser. Jeg er superstolt av absolutt alle sammen, smiler han.

Samlet inn 80 000 kroner

Selve løpet foregår rett utenfor skolen. Deltakerne får startnumre, og elever fra alle trinnene løper så mange runder de klarer rundt skolen. Axel Johan Sjåstad (13) i 8D er en av de ivrigste.

– Nå har jeg løpt 45 runder, utbryter han idet han fyker forbi.

Skolen har fått tak i lokale sponsorer til Zambia-løpet. Annes Catering og Combatstore i Slemmestad donerer et beløp per runde elevene løper rundt skolen. Også lærere, foreldre og besteforeldre donerer, og Kiwi Bødalen, Meny og Coop Extra i Slemmestad deler ut premier til den klassen på hvert trinn som løper flest runder. 9.-klassingene Johanne Narjord Thue (14) og Nuela Sesay (14), som begge tar valgfaget internasjonalt samarbeid, forteller at de allerede har samlet inn mye penger på andre måter.

– Vi har pantekasser, hvor vi samler inn flasker som vi panter senere. I fjor fikk vi inn 15 000 bare på det. Vi har også hatt arbeidsdag hvor elevene var ute på forskjellige arbeidsplasser og donerte lønnen de fikk for det, forklarer Johanne.

– Elevene har vært med og donert selv også, da vi hadde loddsalg på juleballet, sier Nuela.

– Hvor mye penger har dere samlet inn til nå?

Over 80 000 kroner, smiler Johanne.

Valgfagslæreren David Hunstad håper at det kommer inn enda mer i forbindelse med Zambia-løpet.

Begynt å bygge

Pengene overrekkes Kirkens Nødhjelp, som har samarbeidet med flere videregående skoler i området om liknende prosjekter.

– Dette er den første ungdomsskolen vi samarbeider med, sier Håkon Strøm, som jobber spesielt med skoleprosjekter for Kirkens Nødhjelp.

Han er til stede for å motta donasjonen på vegne av organisasjonen, og er begeistret for initiativet ved Slemmestad ungdomsskole.

– Prosjektet er integrert i undervisningen også, slik at de lærer litt om andre kulturer og andre land. Det er kjempeflott, og vi håper flere skoler kan gjøre liknende, oppmuntrer Strøm.

Når pengesummen er mottatt, sendes de til Zambia slik at prosjektet kan gå i gang.

– Det som ble samlet inn i fjor er allerede kommet dit, så de har begynt å bygge på skolen. Den skal bygges ferdig, og det man tenker videre er å bygge en lærerbolig og toaletter, og kanskje bore etter vann. Så det tas litt trinnvis, forklarer Strøm.

Les også: Ildsjelprisen 2020: – Bli med å nominer Askers kandidater til Idrettsgallaen

Lærerikt

Både Johanne Narjord Thue og Nuela Sesay tror medelevene deres lærer mye av innsamlingsprosjektet.

– Man får en veldig god følelse av å hjelpe andre. Og utenom arrangementet lærer vi også mye om FNs arbeid, sier Johanne.

– Det er ikke alle som vil hjelpe til direkte, men jeg tror det at folk får sjansen til å hjelpe til indirekte gjennom dette her (løpet, journ.anm.), kanskje øker bevisstheten deres, sier Nuela.

Nuela ønsker å jobbe med internasjonalt samarbeid i framtiden, og syns det er viktig at man lærer om forhold i andre land i en tidlig alder, og åpner opp for å snakke om det. Men det har også vært utfordrende å få medelever til å innse det.

– Å få folk til å forstå hvor viktig det er, og at det lille du gjør har ekstremt mye å si for mange andre – det har vært den største utfordringen, forteller Nuela.