(Drammens Tidende)

Foreløpig kan om lag 20 hunder være døde av sykdommen, har veterinærkjeden Anicura anslått.

Mattilsynet opplyser fredag at de har fått informasjon om enda flere tilfeller av sykdommen rundt om i landet, ifølge NRK.

Både Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Veterinærhøyskolen og andre dyresykehus jobber for å finne årsaken til sykdomsutbruddet.

Håper på svar over helgen

Det er tatt en rekke prøver av syke hunder, i tillegg er noen av de døde hundene blitt obdusert.

Det er uklart hva som er årsaken til sykdommen, og veterinærene har gått svært bredt ut når de har tatt prøver. Derfor tar det tid å få svar, opplyser kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas i Veterinærinstituttet til NTB.

Trolig må de vente til over helgen før de har fått svar på nok prøver til at det er mulig å si noe om en årsak og en eventuell sammenheng mellom sykdomstilfellene.

– Vi får trolig noen svar i dag, fredag, men jeg tror ikke de vil kaste så mye lys over dette, sier Haukaas.

Nye tilfeller

I løpet av det siste døgnet er det registrert nye sykdomstilfeller i Trøndelag, Rogaland og Aurland i Sogn og Fjordane.

– Vi vet ikke eksakt hvor mange, men det er noen titalls hunder som er syke i hele landet nå. Det er også noen titalls hunder som har vært syke i hele landet, men som nå er på bedringens vei, sier seksjonssjef Ann Margaret Grøndal i Mattilsynet på Romerike, Oslo, Asker og Bærum til NRK.

Sykdommen ble først oppdaget i Oslo-området. Det er også registrert flere tilfeller i Tynset, Tønsberg, Hamar, Moss, Hønefoss og Lørenskog.

Kan være flere årsaker

Haukaas påpeker at det ikke nødvendigvis er én årsak til sykdommen, selv om symptomene er like.

– Det kan være en såkalt cocktail hvor flere ting slår inn samtidig. Det er derfor vanskelig å spore. Det er ikke gitt at det er én årsak. Vi holder alle muligheter åpne, sier han.

De syke hundene har blodig diaré, redusert allmenntilstand og kaster opp. Hundeeiere bør kontakte veterinær dersom hunden deres har disse symptomene.

(©NTB)