Gå til sidens hovedinnhold

Disse bøkene kan du trygt legge under juletreet

Bøker er fortsatt en god julegaveidé - til tross for digitaliseringen som er over oss. Her er noen noen tips fra RHA.

Artikkelen er over 1 år gammel


"De sju dørene"

Agnes Ravatn - som skriver på nynorsk - har skrevet en bok som er helt rå! Et drama som like godt kan karakteriseres som en krim - eller en tragedie. Litteraturprofessor Nina Wisløff er hovedpersonen. Hun begynner å føle at arbeidet hennes begynner å bli meningsløst. Mannen er en opptatt helsebyråd, dattera er en kynisk legedatter. De eier et hus de leier ut. Leietakeren forsvinner. Nina begynner å nøste i forsvinningen og vi blir servert et mysterium og en historie som ikke bare er spennende, men rett og slett også morsom.

Samlaget 2019


"Stillhet i støyens tid"

Dette er ikke noen ny utgivelse, men en bok som kan passe i julehøytiden. Erling Kagge skriver om stillhet i støyens tid. Hva er stillhet, hvor er den - og hvorfor er den viktigere enn noen gang? Kagge gjør 33 forsøk på å svare på de tre spørsmålene. Polfareren, advokaten og eventyreren gir oss gode og interessante svar i en lettlest bok. Mye handler om tilstedeværelse i nået. Kanskje vi alle trenger litt mer stillhet i livet - denne boka kan gi deg inspirasjon til nettopp dette. En bok til ettertanke i en stressende juletid.

Kagge Forlag 2016


"I skyggen av stråleglansen"

Her snakker vi om en lokal forfatter - Jan Erik James Knutsen fra Heggedal - som har gitt ut en thriller på 600 sider, og som er spennende fra første til siste side.

Handlingen er omfattende, og veksler mellom Oslo og Belfast, og vi følger den grusomme opprullingen av et pedofilt VIP-nettverk der det er involverte både fra Europol. MI5, MI6 og høytstående politikere. Plottet er interessant og vi følger hovedpersonen Tommy og etterforskerne Eddie Samson og Bernhard Fiske fra Kripos. Når Tommy forsvinner, reiser etterforskerne til Belfast for å finne ham.

Dette er et verk som krever mye av leseren. Det er mange karakterer, men forfatteren har satt opp en oversikt over alle karakterene bakerst i boka. Den må du bruke.

Liv Forlag 2019


"Søsterklokkene"

Denne utgivelsen fra Lars Mytting er en bok som har fått mange seksere på terningkast. Og det er fortjent. Og boka handler om stavkirker. Kanskje ikke så spennende, tenker du, men dette er en smart, historisk roman med interessante karakterer og en spennende handling. Vanskelig å legge fra seg. Vi er enig med dem som sier dette er en mesterlig roman - en historie fra en gammel tid i brytningen mot moderne tid. Denne kan du lese i jula mens kirkeklokkene ringer.

Gyldendal Forlag 2018


"Krigshesten"

Arto Paasilinna, er en finsk forfatter med lun humor. Dette er hans siste verk som kom ut kort tid etter hans død. Denne gangen skal vi tilbake til krigsvinteren i 1942. To sovjetiske soldater blir sluppet ned over de finske skogene for å drive etterretning. I boka blir vi kjent med finske sivile, og vi får et kritisk bilde av den finske hæren - sett gjennom øynene til de to sovjetiske soldatene. Også i denne boka er det Paasilinnas underfundige humor som gjelder. Den finske forfatteren har mange fans i Norge. Har du ikke lest noe av ham, så kan dette være en bok du kan humre deg gjennom - med litt ettertanke.

Aschehoug 2019


"Byens spor"

Det er lov å håper. Det er lov å håpe på at denne trilogien ikke er det siste fra forfatteren som ofte omtales som vår tid Ibsen, Lars Saabye Christensen. De tre bøkene er kvalitetslitteratur fra ende til annen, og for dem som har lest mye av Saabye Christensen, er det hyggelig å møte igjen karakterer fra andre bøker i denne trilogien. Det er antydet at dette kan være det siste vi får fra Saabye Christensen, dette er kun spekulasjoner, men i den siste boken i trilogien får vi selvbiografiske innspill som har gitt liv til disse spekulasjonene.

Bøkene handler om livene til Maj, Jesper, Jostein og Stine - og mange andre - og alt skjer i Oslo, og vi går noen tiår tilbake i tid. Dette er vakkert - det er bøker som bør lese og kan nytes.

Cappelen Damm 2019

Les også: På høstferie? Da må du få med deg denne

Les også: Skulle vi valgt kun én bok for påsken, ville det blitt «Berge» av Kjærstad

Kommentarer til denne saken