Ikke fordi det er størst. Langt derifra. Heller ikke på grunn selve scenen, det tøffe galleriet, det originale maskinrommet for kinovisning, garderober, kjøkken, lillesalen og den stilige foajeen med billettluka og trappene opp til storsalen. Nei. Det er alle opplevelsene, spenningen og minnene om alt det som har foregått og fortsatt foregår inne i huset som gjør det SÅ FLOTT og SÅ VIKTIG.

Tofte samfunnshus har alltid også vært «kino´n på Tofte». Og for flere av oss, så var det der vi var på kino for første gang.

Kulturen er bærebjelken i våre lokalsamfunn. Tofte har alltid hatt et rikt kulturliv og en engasjert befolkning. Nå har vi vedtatt at det skal gjøres en antikvarisk rehabilitering av samfunnshuset, for verdien av å ha et sted som dette er enormt stor. Denne storsatsingen føyer seg naturlig inn i den helt nye temaplanen for kultur i Asker – en stor og gjennomarbeidet plan som beskriver våre mål for utviklingen av hele Askers kulturliv det neste tiåret. Stedsidentitet, lokale kulturtilbud og arenaer for opplevelse, meningsutveksling, engasjement og frivillighet er blant fokusområdene, og med samfunnshuset er Tofte et av stedene som skal få et systematisk løft i tråd med kulturplanen. Bygget skal også brukes som del av Toftes innbyggertorg, der målet er et sømløst samspill mellom kommunens tjenester og det yrende engasjementet som finnes ute blant innbyggerne, og som nå får rammer til å kunne utvikle seg og gro enda mer.

Tilstandsrapportene forteller at samfunnshuset på Tofte trenger ekstra pleie og at det vil koste en del kroner. Det ble gjort utbedringer av bygget også da vi var Hurum kommune, men vi skal være så ærlige å si at dette kulturløftet som skal gjøres her, ja det hadde nærmest vært umulig å få til uten kommunesammenslåingen. For bare noen få år siden var det litt under 10 000 huringer som måtte tatt dette store løftet alene. I dag er det nesten 100 000 askerbøringer som løfter sammen. Derfor kan vi få til store ting som betyr mye for utviklingen av hvert enkelt lokalsamfunn i vår langstrakte kommune.

Renoveringen av Tofte samfunnshus vil kreve stort engasjement og helt sikkert bli en komplisert og omfattende prosess. Men dette ser vi fram til og vi gleder oss allerede til den store gjenåpningen, der lokalt og nasjonalt kulturliv vil blomstre side om side i det som ikke bare er Askers flotteste, men også det som skal bli et av landets mest unike kulturhus.

Les flere debattinnlegg her: Debatt eller bli med i debatten her: Ditt innlegg