– Vi sendte ut et varsel på regn i går, og et oppdatert ett i dag. På det meste kan det bli 40–60 millimeter nedbør, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til RHA mandag morgen.

Varselet gjelder for Vestfold og Telemark, vest i Viken og Innlandet, og meteorologen påpeker at det kan være store lokale forskjeller.

– Det er særlig vest for Oslofjorden at man får mesteparten av nedbøren. Deres område, Hurumhalvøya, er bare akkurat innafor sonen, og det kan være at dere slipper litt billigere unna. Det «verste» været skal enda lenger vest, sier han.

Les også: Bygger om låven for 150 mill. med støtte fra EU: – Dette er noe helt nytt

Vær forberedt på dette

Selv om Hurumhalvøya ikke nødvendigvis får det verste regnværet, gjelder likevel de generelle rådene, ifølge Granerød. I varselet advares det om fare for overvann i tettbygde områder, og fare for stengte veier og overvann ved bekke- og elveløp.

– Sørg for at rør og takrenner ikke er tette, slik at vannet fritt kan renne unna, oppfordrer meteorologen.

Bildeserie

Se bildene hvem som var på åpen brannstasjon på Tofte

Det kan også være lurt å være ekstra oppmerksom på trafikkforholdene.

– På de store veiene kan det bli mye vann i veibanen og fare for vannplaning, så det er greit å være forberedt på, poengterer Granerød, og gjør oppmerksom på at noen reiser vil kunne få lengre reisetid:

– Når det regner synker hastigheten på motorveiene litt, så er forventet at det vil skje nå i perioder de neste dagene.

Meteorologens råd er derfor å sjekke veimeldinger på 175.no, samt å tilpasse farten og kjøre etter forholdene.

Så lenge skal det vare

Noen skikkelig storm behøver vi imidlertid ikke bekymre oss for. Det vil kunne blåse ute på kystområdene, men vinden holder seg langt unna farevarsel-nivå. Det verste av regnværet vil vi gjøre oss ferdige med i starten av uka.

– Varselet gjelder for mandag og tirsdag, og vil vedvare til ut på onsdag formiddag, sier meteorologen videre.

Deretter ventes det stort sett oppholdsvær den siste delen av onsdag.

– Torsdag og fredag får vi også en skyet værtype, og det kan komme mer regn disse dagene. Men det blir ikke like mye som de første dagene, påpeker Granerød.

Han legger til at sola ser ut til å holde seg over skyene resten av uka.

– Det er litt tidlig å si noe sikkert om helgen, men det ligger an til en nokså skyet værsituasjon. Det blir nok stort sett opphold.

Temperaturen forblir dermed stort sett uendret gjennom uka. Den holder seg på mellom 11 og 13 grader på dagtid, og kun et par-tre grader lavere om natten.