Tirsdag 29. mars skal Glitrevannverket og Asker kommune rengjøre hovedvannledningen som forsyner innbyggere i tidligere Røyken kommune. Rengjøring og spyling av hovedvannledninger er en rutine som foretas med jevne mellomrom for å sikre god vannkvalitet, opplyser kommunen.

– Vannet du vanligvis får fra Glitrevann, skal benyttes til rengjøringen. Det betyr at du i en kort periode vil få vann fra Setervannet, som er reservevannkilde med en enklere renseprosess, står det på kommunens hjemmeside.

Les også: På med lua og vottene: – Stor kontrast til forrige uke

Anbefaler koking i to døgn

De som er berørt av rengjøringen er innbyggere i tidligere Røyken kommune, som får vannet sitt fra Glitrevann. Alle det gjelder skal ha mottatt kokeanbefalingen på SMS. Rengjøringsarbeidet setter i gang klokken 21 om kvelden tirsdag 29. mars, og vil foregå gjennom natten fram til cirka klokken 06 onsdag morgen.

– Vi anbefaler at berørte innbyggere koker alt vann til bruk i mat og drikke fra tirsdag klokken 21, og i to døgn, eller til du får beskjed om at kokeanbefalingen er opphevet, oppfordrer kommunen.

Bildeserie

Se bildeserie fra søndagens barneløp: – Dette vil jeg gjøre mer

De tilføyer at du alternativt kan tappe vann på kanner og flasker i forkant, og bruke dette de påfølgende døgn.

Hva må du koke vann til?

Til disse tingene må du bruke kokt vann:

  • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 grader, for eksempel drikkevann eller utblanding av saft
  • Skylling av frukt og grønnsaker som ikke skal kokes
  • Trakting av kaffe, da kaffetrakteren kun varmer vannet
  • Isbiter
  • Tannpuss

Du behøver ikke koke vann til:

  • Håndvask
  • Mat som skal kokes
  • Oppvask og oppvaskmaskin (men oppvasken bør tørkes godt)
  • Dusjing og karbad
  • Klesvask og annen rengjøring i hjemmet

Kilde: Asker kommune

Føre var

Kommunen forklarer i en opplysningsvideo at kokeanbefaling sendes ut i de tilfellene hvor kommunen tror vannet ditt kan inneholde helsefarlige mikroorganismer som kan føre til sykdom.

– Terskelen for å anbefale koking av drikkevannet er svært lav, så det handler om at vi følger føre var-prinsippet. Vi vil være på den sikre siden så ingen blir syke, informerer de.

Det viktigste er å huske at alt vann som skal i munnen, skal kokes. Dersom vannet får fosskoke i ett minutt, tar man livet av eventuelle mikroorganismer i vannet.

Dersom du er bekymret for at du akkurat har drukket vann, oppfordrer kommunen til å kjenne etter hvordan du føler deg.